Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

Nieuws
Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".
anp
vrijdag 17 mei 2024 om 21:58
Afbeelding
beeld anp

Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom en haar collega Marcel Klok valt op dat de PVV, VVD, NSC en BBB in hun akkoord een ander klimaatbeleid voorstaan en een meer ondersteunende houding ten opzichte van bedrijven en middeninkomens. In het akkoord staan ook veel bezuinigingen. Zo moet volgens het akkoord een op de vijf rijksambtenaren de overheid verlaten en willen de partijen de asielopvang versoberen.

De kenners van ING zeggen dat een "aanzienlijk deel van de bezuinigingen onrealistisch" is. Daardoor zouden er in een later stadium wellicht ad hoc bezuinigingen nodig zijn. "Dit kan een conjuncturele economische neergang versterken en tot politieke spanningen en beleidsonzekerheid leiden", waarschuwen de experts van de bank.

Ernstige spanningen

"Het akkoord leest niet als expliciet anti-Europees, maar impliceert op een aantal terreinen wel ernstige spanningen met Europa", schrijven ze ook. Dan gaat het om de plannen voor het asielbeleid, het streven om de Nederlandse financiële bijdragen aan Brussel te verlagen en het voornemen om opnieuw te onderhandelen over verplichtingen op het gebied van stikstofuitstoot.

"Dit alles zal politieke implicaties hebben voor de Nederlandse positie binnen de EU, waardoor de Europese besluitvorming wordt vertraagd." Dat laatste kan volgens Blom en Klok ook van invloed zijn op de houding van het Nederlandse publiek ten opzichte van de EU. "Aangezien na verloop van tijd duidelijk zal worden dat de binnenlandse ambities van de coalitie niet kunnen worden verwezenlijkt onder Europees recht."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israëlisch leger meldt bevrijding vier gijzelaars in Gazastrook

Het Israëlische leger heeft gemeld dat het vier gijzelaars uit handen van Hamas heeft bevrijd in het midden van de Gazastrook. De vier werden op 7 oktober op een muziekfestival niet ver van de Gazastrook ontvoerd door strijders van Hamas.

Afbeelding

Wilders bij Vlaams Belang: 'morgen D-day in Vlaanderen'

Op een bijeenkomst van de Vlaamse radicaal-rechtse partij Vlaams Belang zei PVV-leider Geert Wilders zaterdagochtend dat "het morgen D-day is in Vlaanderen, het begin van de bevrijding van Vlaanderen".

Afbeelding

Man aangehouden voor doorrijden na aanrijding, meisje zwaargewond

De politie heeft een 27-jarige man aangehouden voor doorrijden na het aanrijden van een 16-jarig meisje in het Gelderse Kootwijkerbroek. De aanrijding gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag op de kruising van de Garderbroekerweg met de Kapweg.

Afbeelding

TenneT: bouwen hoogspanningsstations is de oplossing voor vol net

Het bouwen van nieuwe hoogspanningsstations zoals die in Zevenhuizen is de oplossing voor de problemen op het stroomnet. Dit zegt een woordvoerder van netbeheerder TenneT tijdens de opening van de Dag van de Bouw in het Zuid-Hollandse dorp.

Afbeelding

Deense premier houdt 'lichte whiplash' over aan aanval

De Deense premier Mette Frederiksen heeft last van een 'lichte whiplash' nadat ze vrijdagavond door een man werd geslagen in Kopenhagen, laat haar woordvoerder weten. Na de aanval werd Frederiksen naar het ziekenhuis gebracht voor een medische controle.

Afbeelding

Weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, Ria Lubbers, overleden

Ria Lubbers, de weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, is afgelopen dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar familie in een rouwadvertentie in het AD. De oorzaak van haar overlijden is niet bekendgemaakt.