Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

Nieuws
Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 13:53
Afbeelding
beeld anp

‘Afgelopen nacht werd Oekraïne doelwit van 34 Russische raketten. We zijn erin geslaagd een deel te onderscheppen. Maar de wereld heeft alle middelen om iedere raket en drone die door Russische terroristen wordt afgevuurd te onderscheppen’, aldus Zelensky.

Volgens de president heeft Oekraïne onmiddellijk voldoende goede wapens nodig om effectief te zijn in de strijd. Hij zei wel blij te zijn met de steun die ‘de Verenigde Staten en al onze partners’ tot nu toe geleverd hebben.

De VS kondigden vrijdag aan munitie voor luchtverdediging en artillerie naar Oekraïne te sturen. De levering is onderdeel van een pakket van 6 miljard dollar (ruim 5 miljard euro). Volgens minister van Defensie Lloyd Austin gaat het om het grootste steunpakket tot nu toe. Oekraïne heeft die wapens dringend nodig, wil het weerstand kunnen bieden aan Rusland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 6 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen.

Afbeelding

Koopjesketen Action groeit minder hard

Winkelketen Action heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen zien toenemen tot 3 miljard euro, bijna 21 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het bedrijf 42 nieuwe filialen opende.

Afbeelding

Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.

Afbeelding

Besi ontvangt grote order voor hybride bondingsystemen

Chiptoeleverancier Besi heeft een "aanzienlijke" bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Het gaat om 26 zogeheten hybride bondingsystemen van Besi, die in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 geleverd worden.

Afbeelding

AI-startup Musk rondt financiering deze week af, zeggen bronnen

Elon Musk krijgt deze week naar verwachting de financiering rond van zijn bedrijf X.AI, waarmee de topman wil gaan concurreren met het populaire ChatGPT.

Afbeelding

Aandacht voor Besi op rustig Damrak na grote order

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar Besi. De producent van assemblageapparatuur voor de chipsector heeft een grote bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant.