Gezinsbond vraagt vrijwilligers om bejaarden gezelschap te houden

© BELGAIMAGE

De Gezinsbond wil in heel Vlaanderen “gezelschapsdiensten” oprichten. Dat heeft voorzitter Frans Schotte aangekondigd naar aanleiding van zijn herverkiezing aan het hoofd van de organisatie. Via zo’n dienst gaan vrijwilligers op bezoek bij eenzame bejaarden. Om even een babbeltje te doen, maar evengoed voor de boodschappen of om te helpen bij het huishouden. “Dat gebeurt nu al in onze afdelingen in Limburg”, zegt Schotte. “Maar er is overal behoefte aan, en dus willen we het concept nu naar heel Vlaanderen uitbreiden.”

Pieter Lesaffer

Schotte ziet de dienst als een opvolger van de oude gewoonte om met de buren samen buiten op een bankje te zitten. “Dat gebeurt nu veel minder, waardoor oudere mensen minder sociale contacten hebben. Het gezelschap van onze vrijwilligers kan dat verhelpen.”

Het initiatief past in Schottes ambitie om met de Gezinsbond ruimer te kijken dan het klassieke gezin van mama, papa en kinderen

Alle gezinnen

Voorzitter Frans Schotte is gisteren herverkozen voor een nieuwe termijn van zes jaar. Schotte wil die periode gebruiken om de ramen en deuren van de bijna honderd jaar oude organisatie open te zetten. “We zijn ooit ontstaan om de grote gezinnen te steunen”, zegt hij. “Vandaag komen we op voor álle gezinnen.”

“Eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, holebigezinnen, ouders met kinderen die het huis uit zijn, senioren en zelfs alleenstaanden: voor al die mensen moeten we er evengoed zijn.” Dat zegt Frans Schotte, voormalig CEO van Standaard Boekhandel en sinds 2011 voorzitter van de Gezinsbond, met 250.000 leden de grootste belangenvereniging van de gezinnen.

Voorzitter Schotte krijgt als opdracht om de Gezinsbond mee te laten evolueren met de samenleving, en de focus te verbreden. In mei moet hij daarover een vijfjarenplan klaar hebben. Daarin zal onder meer aandacht zijn voor echtscheiding en relaties, zegt Schotte. “Een scheiding heeft een enorme impact op een gezin. Nochtans hebben we daar de voorbije jaren relatief weinig aandacht aan besteed. Daarom gaan we op zoek naar manieren om mensen die scheiden beter te ondersteunen. We willen zelfs nog een stap verder gaan, en hen ook al in hun relatie ondersteunen. We willen niet alleen opvoedingsondersteuning geven, maar ook relatie-ondersteuning.”

Klusjes voor bejaarden

De herverkozen voorzitter kijkt ook naar bejaarden, een doelgroep die je niet meteen met een gezinsvereniging associeert. Schotte wil dat doorbreken, en volop inzetten op de “gezelschapsdiensten” van de Gezinsbond. Het systeem bestaat nu vooral in de Limburgse afdelingen. De komende jaren wil hij dat over heel Vlaanderen uitrollen. Het principe is dat vrijwilligers bejaarden in hun buurt gezelschap houden. “Vroeger hadden mensen sociaal contact door met hun buren op een bankje voor de deur te zitten”, zegt Schotte. “Die tijd is nu voorbij. Het is een opdracht van de Gezinsbond om vandaag aan die sociale cohesie te werken.”

De dienstverlening gaat ook verder dan granny sitting. De vrijwilligers kunnen boodschappen doen of huishoudelijke klusjes uitvoeren. “Afhankelijk van de behoeften, en de wil van de vrijwilliger”, zegt Schotte. “Soms maak je al een groot verschil door er gewoon te zijn, zodat bejaarden weten wie ze kunnen bellen als er iets is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen