Judoka Van ’t End strandt in achtste finale

Foto: ANP

Judoka Noël van ’t End is er niet in geslaagd op het wereldkampioenschap in Bakoe de kwartfinales te bereiken. In de klasse tot 90 kilogram werd hij in zijn vierde partij uitgeschakeld. Eduard Trippel was te sterk. De Duitser won op ippon.

Van ’t End was goed begonnen. Hij won eerst met een ippon van de Egyptenaar Ali Hazem. Van ’t End versloeg daarna Davlat Bobonov uit Oezbekistan en de Portugees Tiago Rodrigues.

De nederlaag kwam bij Van ’t End hard aan, zei hij tegen de NOS. ,,Ik ben topfit, sta hier lekker te judoën en dan verlies ik door een heel domme actie. Terwijl ik met die jongen aan het spelen was. Dit is ongelooflijk. Er had zo veel meer ingezeten. Het was zeker geen onderschatting, ik weet dat hij ook talentvol is. Maar dit was volkomen onnodig. Ik was vol vertrouwen. En dan doe ik iets wat ik niet had moeten doen.”

Voor Sanne van Dijke (-70 kilogram), de Europees kampioene van 2017, zat het evenement er na twee partijen op. Ze verloor in de derde ronde, in de eerste had ze een ‘bye’, van Yuri Alvear. De Colombiaanse besliste de wedstrijd al snel op ippon. Van Dijke had daarvoor gewonnen van de Mongoolse Naranjargal Tsend-Ayush.

Van Dijke was vanzelfsprekend teleurgesteld. ,,Ik had niet gedacht dat het zo snel voorbij zou zijn. Ik zit er nu een paar jaar bij en heb het gevoel dat ik ook de wereldtoppers kan verslaan. Dat wilde ik hier laten zien, maar dat is me niet gelukt. Ik had graag die stap willen maken. Maar ik ga gewoon door en heb het vertrouwen dat het de volgende keer wel gaat lukken. Ik zit er dicht bij.”

De dag zat er daarmee op voor TeamNL. Voor Jesper Smink (-90) duurde zijn eerste WK slechts een paar minuten. Hij verloor van Robert Florentino uit de Dominicaanse Republiek. Debutante Hilde Jager (-70) werd ook direct uitgeschakeld, door Alena Prokopenko uit Rusland.

Nederland won tot nu toe één medaille in Bakoe, brons voor Juul Franssen in de klasse tot 63 kilogram. Het evenement duurt nog tot en met donderdag.