Luister naar

Nederlanders minder vaak slachtoffer van misdrijven

Nieuws
Het aantal slachtoffers van geweld, diefstal of vandalisme daalde afgelopen jaren met vijf procent. Vooral jongeren en ouderen zijn steeds minder vaak de dupe.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 24 september 2018 om 03:00

Den Haag

Van de 65-plussers gaf in 2017 9 procent aan slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf met geweld, vermogen of vandalisme. Dat percentage lag in 2012 nog op 12 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert op basis van de zogeheten Veiligheidsmonitor. Volgens het CBS is het slachtofferschap onder ouderen daarmee ‘relatief sterk’ gedaald. En dat geldt ook voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar: het percentage slachtoffers zakte daar van 26 naar 20 procent.

De daling is – zij het iets meer bescheiden – ook zichtbaar in andere leeftijdsgroepen. Bij 25- tot 45-jarigen werd in 2017 18 procent slachtoffer van een misdrijf, terwijl dit in 2012 nog 22 procent was. In de groep 45- tot 65-jarigen nam het aandeel slachtoffers af van 19 (2012) naar 15 procent (2017). Over de totale bevolking bekeken daalde het slachtofferschap van geweld, vermogen en vandalisme tussen 2012 en 2017 van 20 naar 15 procent.

minder vandalisme

Onder alle leeftijdsgroepen laten Nederlanders weten vooral minder slachtoffer te zijn geweest van vandalisme. Verder daalde bij 15- tot 25-jarigen het percentage slachtoffers van geweld sterker dan van vermogensdelicten. Bij deze jongerengroep daalde het aantal gedupeerden van fietsdiefstal namelijk met bijna twee procent, terwijl in de andere leeftijdsgroepen het aandeel slachtoffers nagenoeg ongewijzigd bleef.

Minder jongeren en minder 65-plussers werden tussen 2012 en 2017 slachtoffer van zakkenrollerij. Het percentage dat aangaf gedupeerd te zijn door vernielingen aan voertuigen nam bij de jongeren het sterkst af. Jongeren (15-25 jaar) lopen twee keer zoveel kans slachtoffer te worden van geweld, diefstal of vandalisme als ouderen (65-plussers), blijkt verder uit het onderzoek. Als het alleen gaat over geweld is die kans zelfs vijf keer zo hoog. De politie houdt onder jongeren (18-25 jarigen) de meeste verdachten van misdrijven aan. Per tienduizend leeftijdgenoten gaat het om 208 personen in 2017. Daarmee is het aantal al wel gedaald, want in 2012 lag het nog op 366 per tienduizend leeftijdgenoten. In de leeftijdsgroep 25-45-jarigen ging het in 2017 om 135 verdachten per tienduizend groepsgenoten en bij 65-plussers stopte de teller bij 18.

De Veiligheidsmonitor vindt elke twee jaar plaats onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. De steekproef gaat over veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. In 2017 deden bijna 150.000 mensen mee aan het onderzoek. Het CBS werkt hiervoor samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en politie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.