Ecuador wilde Julian Assange diplomaat in Moskou maken

Nieuws
Ecuador wilde in 2017 Julian Assange een diplomatieke post geven op zijn ambassade in Moskou. Omdat het Verenigd Koninkrijk weigerde de omstreden WikiLeaks-oprichter diplomatieke onschendbaarheid te verlenen ging het plan niet door.
anp
maandag 24 september 2018 om 03:00

Quito

Dit blijkt uit een brief van het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan een parlementslid.

In de brief, die is ingezien door persbureau Reuters, staat dat president Lenin Moreno zijn bevoegdheid om een beperkt aantal diplomaten te ­benoemen wilde gebruiken, zodat ­Assange ‘functies kan vervullen op de Ecuadoraanse ambassade in Rusland’.

Russische inmenging

Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Het Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging beschermen.

De Amerikaanse justitie zoekt Assange omdat hij vertrouwelijke informatie over Amerikaanse diplomaten en militairen heeft verspreid. Ook speelt hij een rol in het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

De Britse krant The Guardian berichtte vrijdag dat Russische diplomaten een plan zouden hebben voorbereid om Assange op kerstavond 2017 uit de Ecuadoraanse ambassade te smokkelen en naar Rusland of Ecuador te laten ontkomen. Het plan werd echter niet uitgevoerd omdat het te riskant werd bevonden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.