Collega ontslagen, maar toch gaan stakende vuilnismannen wellicht weer aan het werk

© svl

Er komt mogelijk een einde aan de problemen bij afvalintercommunale Verko. Zo’n twintig vuilnisophalers staken al bijna twee weken omdat hun collega Martin Christiaens niet de job kreeg die hij wenste. De directie heeft de man nu ontslagen. Toch vermoedt vakbond ACOD dat het werk woensdag hervat wordt.

Stef Van Overstraeten

Er zijn duidelijk harde woorden gevallen op de vergadering met de directie en de aandeelhouders van Verko, maandagavond. En ook een dag later, tijdens de onderhandelingen tussen directie en vakbond. “Er is beslist om Martin Christiaens te ontslaan”, zegt vakbondsman Dirk Van Himste (ACOD). “Maar die beslissing gaat regelrecht in tegen alle gemaakte afspraken.

Dit ontslag zal zeker juridische gevolgen hebben. Ik heb de onderhandelingstafel met een slecht gevoel verlaten. Of er nu nog gestaakt wordt, weet ik niet. Te lang staken is in elk geval nooit goed.”

Gediscrimineerd

Het personeel raakte de voorbije weken in twee kampen verdeeld. De medestanders van Martin Christiaens vonden dat hij werd gediscrimineerd door de directie. Hij was chauffeur maar kreeg een andere job. Dat zinde hem niet en dus spande hij een zaak aan bij de arbeidsrechtbank.

De auditeur gaf een advies in het voordeel van Christiaens, de uitspraak van de rechter volgt op 7 februari. Maar de directie heeft dat vonnis niet afgewacht om hem te ontslaan. Zij haalt klachten aan tegen Chirstiaens.

De werkwilligen vroegen maandagavond aan de raad van bestuur om paal en perk te stellen aan de aanslepende problemen. “We wilden tonen dat het grootste deel van de mensen bij Verko wél aan het werk is”, zegt Herwig De Brandt in naam van alle werkwilligen. “Deze toestand duurt al veel te lang en we betreuren de verdeeldheid. Maar het zijn niet de stakers die de verwijten krijgen, maar de werkwilligen, terwijl die er net alles aan doen om nog meer afval op te halen dan normaal.”

Ongenoegen

Bij Verko hopen ze dat de afvalophaling weer normaal kan verlopen. “Werknemers hebben hun rechten, maar werkgevers ook”, zegt Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko. “Het ongenoegen van de bevolking in de gemeenten die we bedienen, is zeer groot. Hopelijk kunnen we na veertien dagen eindelijk weer vooruit.”

Martin Christiaens dankte dinsdag via Facebook alle mensen die hem gesteund hebben en stelde dat de directie het niet kan hebben dat ze ongelijk krijgt van de rechtbank.