© hans otten

Minder werklozen dankzij 50+

De Kempense arbeidsmarkt herstelt zich, dat bewijs vindt het Streekplatform Kempen vooral in het feit dat er in 2016 20.000 50-plussers meer aan de slag waren dan in 2008, sinds de bankencrisis.

Hans Otten

Uit het jaarlijkse arbeidsmarktrapport van Streekplatform Kempen voor de 27 gemeentes van het arrondissement Turnhout plus Heist-op-den-Berg en Nijlen spreekt voornamelijk goed nieuws: het aantal werkende Kempenaren neemt toe, het aantal werkzoekende streekgenoten neemt af, bedrijven publiceren alsmaar meer vacatures. Dat het economisch landschap zich nu echt wel herstelt sinds de bankencrisis in 2008, blijkt uit enkele opvallende cijfers. Zo is de recentste stijging van het aantal werkenden volledig op het conto van de 50-plussers te schrijven.

“In 2016, de meest recente beschikbare cijfers, waren er 70.975 50-plussers aan de slag, dat zijn er meer dan 21.000 meer dan in 2008”, zegt stafmedewerker Kim Nevelsteen van Streekplatform Kempen. “Van 2015 naar 2016 zagen we het aantal werkenden tussen 15 en 24 jaar en tussen 25 en 50 jaar dalen (respectievelijk met -2,40% en -0,39%). Alleen het aantal werkende 50-plussers steeg, met 4,57% zelfs beter dan het Vlaamse gemiddelde. Die leeftijdsgroep maakt nu 30% van de werkende Kempenaren uit.”

Dat is sterk, want het is een bevolkingsgroep die samen met de allochtonen en mensen met een arbeidsbeperking als werkzoekenden het moeilijkst weer aan een baan geraken. Dat blijkt ook uit de evolutie van het aantal werkzoekenden. In alle lagen doet zich een daling van het aantal voor, maar het sterkst is die afname te zien bij de werkzoekenden jonger dan 50 en bij de laag- en middengeschoolden. Het aantal werkzoekende 50-plussers daalt in de Kempen minder sterk dan het Vlaamse gemiddelde, terwijl hun werkloosheidsgraad ook hoger ligt. Eén op de drie werkzoekenden is ouder dan 50. Maar het Streekplatform Kempen stelt vast dat die kloof met de rest van Vlaanderen stilaan gedicht wordt.

“We trekken ons op aan de goede cijfers, maar blijven ons zeker ook inzetten voor de 5.585 werkzoekende vijftigers in onze regio”, zegt voorzitter Lieve Cox van de pijler Leren en Werken binnen het Streekplatform Kempen. Daarvoor zijn in onze regio verschillende activiteiten opgestart. Met ‘(G)Oud brengt op’ streven ACV provincie Antwerpen en Voka Kempen-Mechelen een goede match tussen de vacatures van bedrijven en oudere talenten in de streek na. Die twee initiatiefnemers hebben daarnaast nog andere programma’s lopen, zoals Welt bij Voka en Co-search bij ACV. “We plannen in 2018 een talentenmarkt waarbij werkgevers en werkzoekenden samen de organisatie op zich nemen”, klinkt het.