Direct naar artikelinhoud

Federer en Nadal winnen samen op Laver Cup - Fabio Fognini vervoegt Dzumhur in de finale in Sint-Petersburg

Federer en Nadal winnen samen op Laver Cup - Fabio Fognini vervoegt Dzumhur in de finale in Sint-Petersburg
Beeld epa

Rafael Nadal en Roger Federer hebben Team Europa samen een overwinning bezorgd in de eerste editie van het toernooi om de Laver Cup. De nummers één en twee van de wereldranglijst wonnen het dubbelspel tegen de Amerikanen Jack Sock en Sam Querrey na een supertiebreak: 6-4, 1-6 en 10/5. Federer en Nadal zorgden er daarmee voor dat Europa na de tweede dag met 9-3 voor staat in de ontmoeting met het zogeheten Team Wereld.

De 31-jarige Spanjaard en 36-jarige Zwitser wonnen in hun lange carrières bij elkaar 35 grandslamtitels. Vaak stonden Nadal en Federer tegenover elkaar op de baan, maar zaterdag in Praag speelden ze eens een keer zij aan zij. Het leidde tot een mooi schouwspel voor het publiek.

Federer en Nadal hadden eerder op de dag al hun enkelpartijen gewonnen. De Zwitser versloeg Querrey (6-4, 6-2), Nadal klopte Sock (6-3, 3-6, 11/9). De Australiër Nick Kyrgios bezorgde het wereldteam twee punten door de Tsjech Tomas Berdych te verslaan (6-4 6-7 (4) 10-6).

Elke dag staan er bij de Laver Cup vier wedstrijden op het programma. Voor elk gewonnen duel op vrijdag krijgt het team een punt. Op zaterdag zijn er twee punten te verdienen per zege en op de laatste dag, zondag, wordt een overwinning beloond met drie punten. In totaal zijn er dus 24 punten te verdelen, het team dat als eerste 13 punten haalt wint de Laver Cup. Team Europa heeft zondag dus genoeg aan twee overwinningen om zich te verzekeren van de eindzege.

Federer en Nadal winnen samen op Laver Cup - Fabio Fognini vervoegt Dzumhur in de finale in Sint-Petersburg
Beeld ap

De Italiaan Fabio Fognini (ATP 29) heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Sint-Petersburg (hard/1 miljoen dollar). Fognini, het derde reekshoofd in Rusland, rekende in zijn halve finale in drie sets af met de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 13), het topreekshoofd. Het werd 2-6, 7-6 (9/7) en 7-6 (7/5) na 2 uur en 28 minuten tennis.

In de finale treft Fognini de Bosniër Damir Dzumhur (ATP 55), die eerder op de dag de maat nam van de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP 54), het achtste reekshoofd.

De 30-jarige Fognini telt vijf ATP-titels op zijn erelijst. Dit jaar was hij al de beste in het Zwitserse Gstaad. Acht keer eindigde hij als runner-up.

Voor de 25-jarige Dzumhur is het pas zijn tweede ATP-finale. Eerder dit jaar verloor de Bosniër de finale in Winston-Salem uitgerekend van Bautista Agut.

Paire pakt tweede finaleticket in Metz

De Fransman Benoit Paire (ATP 41) heeft in eigen land op het ATP-toernooi in Metz (hard/482.060 euro) de tweede finaleplaats geclaimd. Paire klopte in de halve eindstrijd de Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 64) na precies een uur in twee sets met 6-1 en 7-6 (7/5).

De Fransman neemt het in de finale op tegen de Duitse qualifier Peter Gojowczyk (ATP 95), die zich plaatste na de opgave van zijn landgenoot Mischa Zverev (ATP 27), het vijfde reekshoofd. Gojowczyk had de eerste set met 6-3 gewonnen en leidde in de tweede set met 1-0, op het moment dat Zverev er de brui aan gaf.

Voor de 28-jarige Paire, die in de kwartfinales in Metz David Goffin (ATP 12) uitschakelde, wordt het zijn vijfde ATP-finale. Van de voorbije vier finales wist de Fransman er slechts eentje te winnen, in het Zweedse Bastad in 2015. De 28-jarige Gojowczyk stond nog nooit in een ATP-finale.

Paire en Gojowczyk kwamen elkaar één keer eerder tegen op het ATP-circuit. Paire was dit seizoen in Stuttgart te sterk voor de Duitser.