Direct naar artikelinhoud

Reactie Trump op Iraanse rakettest: "Het atoomakkoord met Iran is niet echt een akkoord"

Reactie Trump op Iraanse rakettest: "Het atoomakkoord met Iran is niet echt een akkoord"
Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is niet te spreken over de rakettest die Iran naar eigen zeggen heeft uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse president getuigt de Iraanse rakettest dat er van atoomakkoord duidelijk geen sprake is.

Iran sloot in 2015 een atoomakkoord met onder meer de Verenigde Staten, Rusland en China na jaren van moeizame onderhandelingen. Trump hekelde die overeenkomst al meermaals en tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij Iran onder meer een schurkenstaat noemde, labelde hij dat nucleair akkoord nog als "een van de slechtste transacties ooit". 

De rakettest uitgevoerd door Teheran sterkt de president alleen maar in die overtuiging. "Iran heeft net een ballistische raket afgevuurd met een bereik tot Israël. Ze werken ook samen met Noord-Korea. Niet echt een overeenkomst die we hebben", twitterde Trump. 

Het was de Iraanse staatstelevisie die gisteren melding maakte van de test. De meerkoppige 'Koramsjar' heeft een bereik van 2.000 kilometer.

Reactie Trump op Iraanse rakettest: "Het atoomakkoord met Iran is niet echt een akkoord"
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Israël: "Nieuwe Iraanse rakettest is een provocatie"

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman keurde de rakettest ook al sterk af. "De ballistische raket die Iran heeft afgevuurd is een provocatie naar de Verenigde Staten en hun bondgenoten, waaronder Israël, en een manier om onze reacties te testen", zei de minister in een verklaring.

"Het is nogmaals een bewijs van de ambitie van Iran om een wereldmacht te worden om het Midden-Oosten en de democratische staten in de wereld te bedreigen", voegde hij eraan toe.

"We kunnen ons voorstellen wat er zou gebeuren als Iran het nucleaire wapen zou verwerven waarnaar het land streeft. Dat mag niet gebeuren."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde deze week tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York nog eens uit naar Iran en het nucleaire akkoord uit 2015 met het sjiitische land. Hij zei dat de deal strenger gemaakt moest worden, of vervangen door "massale druk en verlammende sancties".

Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), dat de nucleaire activiteiten van Iran controleert, heeft Teheran zich tot nu toe gehouden aan de voorwaarden van het akkoord.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor LiebermanBeeld EPA
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens de Algemene Vergadering van de VN op 19 september.Beeld photo_news