23 september 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Inburgeren in het geloof

‘God blijft in Nederland!’ Onder die haast triomfantelijke titel wordt volgende week vrijdag aan de Nijmeegse universiteit een symposium georganiseerd. Onderzoekers hebben een palet van 45 rooms-katholieke kerkgemeenschappen in Nederland met een migratieachtergrond in kaart gebracht. En er zijn misschien wel twee- tot driehonderd plekken waar zij samenkomen om te vieren. Dit in contrast met het sterk krimpende aantal parochies in de zeven bisdommen, die in emotionele fusieprocessen zijn verwikkeld. De instroom van katholieken van elders in de wereld betekent minstens een heel bisdom erbij.

Migrantenkerken – in de kerkelijke breedte zijn er naar schatting zo’n twaalfhonderd – trekken de neergaande curve van het christendom in Nederland weer een beetje op. Hun diensten zijn vaak levendig en ze betekenen veel voor de eigen gemeenschap. Toch hebben ze ook hun eigen problemen. Om migranten te helpen met hun ‘inburgering’ ook op geloofsgebied, wordt zondag in de Protestantse Kerk een speciale migrantenpredikant ingezegend (ND 20 september).

Migrantenkerken hebben moeite hun tweede generatie vast te houden. Het is ook nogal een cultuurschok wanneer je als christelijke familie uit Afrika, Azië of het Midden-Oosten hier komt. Daar een eeuwenoude of juist een jongvolwassen kerk waarin de leer en de moraal vaststaan; hier worden bij alles vragen gesteld. Daar gemeenschapszin en sociale verbanden waarin je je plaats weet; hier een cultuur waarin iedereen druk-druk-druk is met zichzelf en alles mag. Daar een gevoel voor reëel werkzame geesten en krachten, hier moet alles te bewijzen en te beredeneren zijn.

De eerste generatie migranten houdt de sfeer en de gebruiken van thuis vast. Hun kinderen ademen die ook nog in, maar gaan zelf keuzes maken. Het leven tussen twee culturen brengt verwarring. Geloofsvragen kunnen je van je stuk brengen en als alles mag, waar vind je dan je grenzen? Het zijn trouwens dezelfde factoren waardoor ook zo veel jongeren zonder migratieachtergrond geloof en kerk kwijtraken.

Het idee om ‘hen’ en ‘ons’ bij elkaar te brengen, mag in veel meer kerken worden opgepakt. Wij kunnen bij hen in een spiegel kijken: zijn we iets van de power van het evangelie, van gemeenschap, van de Geest zelf misschien wel, gaan onderschatten? En zij kunnen van ons aannemen dat onze vragen en aarzelingen en rafelranden geen onzin zijn, dat zij zich daar ook toe zullen moeten verhouden als ze hier leven.

De toekomst van de Heer is een menigte ‘uit alle landen en volken, van elke ?stam? en taal’ die Hem aanbidt (Openbaring 7). We kunnen er vast aan gaan wennen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.