Kinderen bij een voedselbedeling in Rafah.
Foto: AP.

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om dringend meer humanitaire noodhulp toe te laten tot Gaza

Israël moet alle nodige maatregelen nemen om mogelijk te maken dat humanitaire noodhulp onmiddellijk en ongehinderd naar Gaza kan. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof bevolen.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag zegt dat Israël meer grensovergangen moet openen om humanitaire noodhulp - voedsel, water, brandstof en andere levensnoodzakelijke voorraden - toe te laten tot Gaza. 

De levensomstandigheden van de Palestijnen in Gaza zijn steeds slechter aan het worden, zegt het ICJ, en hongersnood is zich aan het verspreiden. Hulp via de lucht of over zee is onvoldoende.

De Israëlische militairen mogen ook geen daden stellen die de levering van noodzakelijke humanitaire hulp aan de bewoners van Gazastrook hinderen.

Het bevel is een nieuwe maatregel in de zaak die Zuid-Afrika bij het ICJ heeft aangespannen tegen Israël over genocide. Eerder had het ICJ Israël al opgelegd om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide in Gaza te vermijden.

Israël moet binnen de maand verslag uitbrengen over de maatregelen die zijn genomen om aan de uitspraak van het ICJ te voldoen.

Wat is het Internationaal Gerechtshof?

Het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice of ICJ) is de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties. Het oordeelt over conflicten tussen staten. Het ICJ is niet hetzelfde als het Internationaal Strafhof (International Criminal Court of ICC). Dat vervolgt individuen voor oorlogsmisdaden. 

"Kinderen aan de drempel van de dood"

In de Gazastrook, die al maandenlang wordt aangevallen door Israël, dreigt hongersnood. Vooral in het noorden is de situatie dramatisch.

De weinige vrachtwagens die mondjesmaat door Israël worden doorgelaten moeten een moeilijk parcours door oorlogsgebied afleggen om tot bij de mensen in nood te geraken. 

"30 procent van de kinderen in het noorden van Gaza zijn acuut ondervoed", zei Geert Cappelaere, voormalig directeur bij Unicef in het Midden-Oosten, in De Ochtend. "Het gaat om uitgemergelde kinderen die aan de drempel van de dood staan als er niet dringend voedselhulp wordt doorgelaten."

Meest gelezen