Hallo UCI? Lucinda Brand verliest minuten omdat ze stopte voor zwaar gevallen ploeggenote: “Ik heb mijn menselijk instinct gevolgd”

Elisa Balsamo liep donderdag bij een zware crash in de Ronde van Burgos breuken op aan de neus en de hand. Ploeggenote Lucinda Brand stopte om de ex-wereldkampioene steun te bieden, maar kreeg daardoor wel ruim drie minuten aan haar broek. Een schande, aldus de Nederlandse van Lidl-Trek.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. VIDEO. Elisa Balsamo houdt twee breuken en hersenschudding over aan horrorcrash in Ronde van Burgos

Aan het eind van de openingsetappe kwam Balsamo in de pelotonsprint in de straten van Burgos in aanraking met landgenote Sofia Bertizzolo. Daardoor crashte Balsamo zwaar in de nadarafsluiting, een val die akelige beelden opleverde. De 26-jarige Balsamo onderging later op de dag de eerste medische onderzoeken. Daarbij kwamen volgens haar ploeg een neusbreuk, een breuk in een middenhandsbeentje en een hersenschudding aan het licht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Brand en teamgenote Ilaria Sanguineti stapten van de fiets om te kijken hoe erg Balsamo eraan toe was. Een minuut of drie later stapten ze opnieuw op de fiets en bolden ze over de finishlijn.

“Vandaag volgde ik mijn menselijke instinct en niet mijn koersinstinct”, aldus Brand op X. “Ik stopte om naar mijn teamgenoot te kijken na een vervelende valpartij op slechts enkele meters van de finish. Ik heb er geen twee keer over nagedacht en ik heb er geen spijt van. Maar door het juiste te doen, ben ik drie minuten verloren met de streep in zicht.”

Klopt. Terwijl de gevallen Balsamo en Sofia Bertizzolo (UAE ADQ) in dezelfde tijd als ritwinnares Lotta Henttala (EF Education - Cannondale) werden gezet in de uitslag, werden Brand en Sanguineti op 3’03” geplaatst. Een vreemde kronkel, aldus de Nederlandse. “Als ‘Barzi’ de finish had gehaald, zou ze dezelfde tijd hebben gekregen als het peloton. Dus waarom wordt de zorg voor anderen op dat moment anders behandeld, UCI?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen