Luister naar

ND-lezers: Jongeren bij een licht vergrijp niet meer in de cel. Eens?

Nieuws
-
zaterdag 21 juli 2018 om 03:00

Brent Vleesenbeek, student criminologie

Eens. Insluiting van negen uur staat vaak niet in verhouding tot de lichte vergrijpen en is niet altijd noodzakelijk, zeker omdat deze uren geen straf of vergelding zijn. Een milde aanpak is effectiever om recidive bij minderjarigen te voorkomen, zeker als het hun eerste aanraking met politie is.

Ymkje Bouma, gepensioneerd verpleegkundige

Ook een licht vergrijp is stelen of vernieling. Dat mogen ze best voelen door een paar uurtjes in de cel te zitten.

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Mee eens, maar in plaats van een waarschuwing moet je één dag(deel) maatschappelijke dienstplicht invoeren.

Henk Kooistra, veehouder

Dit is een belachelijk gevolg van de regels-zijn-regels-cultuur, waarin het gappen van een peer een ‘delict’ genoemd wordt in plaats van kattenkwaad en valt onder ‘criminaliteit’ in plaats van onder opvoeding.

Raymond Meijer, apotheker

Ja. De jongeling moet onder toezicht van oom agent zijn excuus aanbieden aan de benadeelde. Bij een tweede keer worden de ouders op het matje geroepen.

Rob Klok, IT-adviseur

De politie kan op basis van de ernst van het vergrijp en de historie prima bepalen welke vervolgactie nodig is. Dat kan berisping, boete of toch eerst vastzetten zijn.

Suze de Wolff, vrijwilliger

In cel opsluiten, met alle gevolgen van dien, gaat me te ver.

Tessa Bos, student

Ja, dat lijkt me prima. Hoewel het me ergens een goed afschrikmiddel lijkt, kan het wellicht voor sommige minderjarigen ook te heftig zijn, en niet in verhouding staan tot het vergrijp.

Winno Eernstman, gevangenbewaarder

Nee. Wegsturen met een ‘berisping’ leidt ertoe dat deze vergrijpen straks ook niet geregistreerde misdaden worden. En dan kan zo’n minderjarige dus recidiveren zonder dat men het doorheeft. Het is sowieso voor jongeren erg goed dat ze leren dat er grenzen zijn aan het toelaatbare. Mijns inziens is die grens bereikt bij diefstal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.