Oekraïne schakelt meer dan 100 Russische soldaten in één keer uit met Amerikaanse langeafstandsraketten

Meer dan honderd Russische soldaten zouden om het leven zijn gekomen bij een Oekraïense raketaanval. Dat gebeurde op een militair oefenterrein in de door Rusland bezette Oblast Loehansk.

wver
Bron: Daily Mail

Op een video die gemaakt is door een drone, zijn meerdere explosies en rookwolken te zien. Naast het oefenterrein werden minstens twee andere locaties getroffen. Volgens verschillende media zou het gaan om een aanval met Amerikaanse langeafstandsraketten van het type ATACMS.

Meer dan honderd soldaten bevonden zich op het oefenterrein.© Twitter

Eerdere luchtbeelden van diezelfde locatie, ongeveer 78 kilometer achter de frontlijn, tonen dat er zich een groep van meer dan honderd soldaten bevond. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) schrijft dat bij de aanval 116 Russische militairen gedood zijn. Het zou gaan om een van de grootste recente verliezen voor Rusland bij één aanval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïne gebruikte in oktober 2023 voor het eerst Amerikaanse ATACMS-raketten tegen Rusland, maar onlangs verzonden raketten hebben een groter bereik, tot driehonderd kilometer.

ATACMS-raket.© Getty Images

“150.000 Russische soldaten gedood”

Sinds Rusland zijn buurland Oekraïne binnengevallen is in februari 2022 zijn ongeveer 150.000 Russische soldaten gedood. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné vrijdag in een interview met de Europese editie van de Russische krant Novaya Gazeta.

“De militaire nederlaag van Rusland is er al. We schatten de Russische militaire verliezen op 500.000, waaronder 150.000 doden”, aldus minister Séjourné. Die schatting ligt lager dan die van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die in februari zei dat 180.000 Russische soldaten waren omgekomen in twee jaar oorlog.

In april schatte het Verenigd Koninkrijk dat ongeveer 450.000 Russische soldaten waren gewond of gedood. Moskou geeft dan weer geen informatie over het aantal gewonden en doden onder zijn gelederen.

© X

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER