Vrijdagavond was er heel wat te doen in het Aspergedorp op de lifestylebeurs.© Wout Van Den Eede

Uitreiking Gouden Asperge op eerste dag van Aspergedorp

Puurs -

Het Aspergefestival in Puurs-Sint-Amands werd vrijdagavond op gang getrapt met de lifestyle-beurs. Die staat nog het hele weekend opgesteld in Park Fort Liezele. In het aanpalende Aspergedorp toveren restaurateurs uit de streek er met het witte goud. Daar werd vrijdagavond de Gouden Asperge uitgereikt.

Wout Van Den Eede

De Gouden Asperge wordt voor het tweede jaar uitgereikt, de vorige keer was in 2022. De bedoeling van de wedstrijd is om personen of verenigingen in de bloemetjes te zetten die volgens het bestuur veel betekenen voor Puurs-Sint-Amands. Denk aan iemand die zich inzet voor het behoud of de promotie van de Klein-Brabantse asperge of iemand die gaat voor de lokale gemeenschap en samenwerken stimuleert of een bijzondere lokale onderneming of vereniging. Vrijdagavond vormden vijf verenigingen de shortlist.

Maar eerst werden de twee nieuwe leden van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge ingehuldigd. “De vorige generatie Grootmeesters bestaat uit Levi De Mul, Bjorn Cloostermans en Mascha De Wolf. Vanaf dit jaar komen daar nog twee grootmeesters bij: Natalie Van Nuffel en Nathalie Michiels. Zij wonen allemaal in Klein-Brabant en hebben een bijzondere band met de asperge”, stelt schepen Hilde Van der Poorten (CD&V - team Koen) de Bornemnaars voor.

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - team Koen) feliciteert de kersverse Grootmeester Nathalie Michiels.© Wout Van Den Eede

“Wie goed kijkt ziet een verschil in de traditionele klederdracht van de nieuwe leden en de gekende leden”, vervolgt de schepen. “Natalie en Nathalie dragen nog geen speciaal amulet dat hen moet bijstaan in allerlei asperge-gerelateerde taken.” Waarop burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - team Koen) hen elk een amulet overhandigt.

Gouden Asperge

In aanloop naar het Aspergefestival lanceerde het gemeentebestuur een online kiescampagne om te bepalen wie of welke verenigingen er op de shortlist terechtkwamen. “Die bestaat uit kunstverzamelaars en curators Wilfried en Yannicke Cooreman, de drijvende kracht achter de KIP - route (Kunst In Puurs red.), de vrijwilligers van stoomtrein Dendermonde-Puurs, de harmonie van Kalfort, Landelijke Gilde Liezele en drie wandelverenigingen uit Puurs”, geeft de schepen mee.

De drie Puurse wandelverenigingen winnen de Gouden Asperge.© Wout Van Den Eede

Uiteindelijk kapen de drie wandelverenigingen de overwinning weg, dat zijn WandelMee, Wandelclub Ibis Puurs en Wandelvriendenkring Puurs. “En als ik jullie een tip mag geven voor een wandeling in de toekomst; neem dan eens een kijkje bij ons nieuw Aspergepunt”, blikt de schepen nog vooruit. Het Aspergepunt zou er eind dit jaar nog moeten komen.

LEES OOK. Hof van Coolhem krijgt Aspergepunt

De lifestyle-beurs in Fort Park Liezele loopt nog door tot zondag.© Wout Van Den Eede

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners