© Nico Meens

9 jaar geëist voor vermeende opdrachtgever van home invasion in Voeren: “Hij had uitroeptekens in agenda staan”

Negen jaar effectief, dat hangt er boven het hoofd van de Nederlander T. H. (57) voor het beraden van een plannetje om de bejaarde ouders van zijn ex-vriendin op zeer brutale wijze te overvallen in hun luxevilla in Voeren. Hij schakelde daarvoor een bende Albanezen in, met de smoes dat zijn ex hem nog geld moest. De belofte dat de overvallers zouden delen in de vooropgestelde buit van een slordige 1,6 miljoen euro, gaf voor hen de doorslag om mee te stappen in het verhaal. Resultaat: een habbekrats en een koekje van eigen deeg voor de opdrachtgever, die twee weken later op zijn beurt samen met baby en vriendin door zijn Albanese vrienden gegijzeld werd in een vakantiewoning in Spa. Zelf ontkent hij echter elke betrokkenheid bij de home invasion op zijn ex-schoonouders.

shde

19 september 2015 zal nog lang in het geheugen van een koppel rijke zeventigers uit Voeren gegrift staan. De dag begon als geen ander. De heer des huizes, een steenrijk en succesvol zakenman, trok enkele baantje in zijn binnenzwembad in de kelder terwijl zijn vrouw zich boven in de badkamer opmaakte. Wat de man niet wist, was dat er ondertussen enkele gemaskerde Albanezen via het kelderraam zijn omheinde villa op Mulleke, achter de Dreesch in ‘s Gravenvoeren, binnendrongen. Pas toen hij na zijn zwempartij de douche introk, belandde de man in de thriller van zijn leven.

1,6 miljoen euro

Hij werd kletsnat, naakt en zonder hoorapparaat overmeesterd en vastgebonden. Zijn vrouw werd ondertussen op de bovenverdieping gekneveld. Wat volgde was een urenlange vernedering waarbij de man ook nog eens de stuipen op het lijf gejaagd werd toen een van de overvallers een revolver in zijn mond stak. Zo bruut dat er zelfs een tand afbrak. De Albanezen zochten geld, veel geld. Zo’n 1,6 miljoen euro zou er in de villa te rapen vallen. Maar al snel bleek dat de kluizen helemaal niet vol cash geld en juwelen zaten. De Albanezen moesten het stellen met enkele jachtgeweren en prullaria. Om hen te sussen, wees de zeventiger toch nog op een schilderij ter waarde van 20.000 euro. Uiteindelijk sloegen de overvallers op de vlucht met een habbekrats: het kunstwerk, enkele duizenden euro’s en een horloge. Hiervoor waren ze duidelijk niet gekomen. Uiteindelijk kon de zeventiger zich bevrijden en de buren alarmeren door op het dak van zijn woning te kruipen.

Ontknoping

Omdat de Albanezen het grote lot niet gewonnen hadden, leerden ze hun opdrachtgever een lesje. Die zat ondertussen met vrouw en 10-maanden oude baby ondergedoken in een vakantiewoning in Spa. In de ochtend van 2 oktober 2015, brachten de mannen hem een bezoekje. Ze vroegen hun beloning voor de uitgevoerde job, een door T. H. beloofd bedrag van 600.000 euro. Een kopje koffie kon de Albanezen alleszins niet paaien. De Nederlander werd verplicht op het geld diezelfde ochtend nog bij elkaar te krijgen. Ondertussen gijzelde de groep mannen zijn zoontje en vriendin. Voor het geval dat ze de centen niet zouden zien, hadden ze enkele kogels op zak. Drie in totaal: eentje voor het kind, eentje voor de vrouw en eentje waarmee ze de Nederlander zouden afmaken. T. H. reed ondanks de bedreigingen toch niet naar de bank, maar naar het politiekantoor. Speciale eenheden konden zijn gezin bevrijden en de Albanezen arresteren. Omdat deze niet konden lachen met de actie van T. H. besloot een van hen zijn boekje open te doen over de rol van de Nederlander bij de home invasion, twee weken eerder. Tot dan liep het onderzoek daar op een dood spoor. Een ontknoping van formaat voor de politiediensten, dus.

Fantast

Toch blijft de Nederlander zijn betrokkenheid bij de home invasion tot op vandaag ontkennen en stelt zich zelfs burgerlijke partij voor de overval in Spa. Hij vraagt een schadebedrag van 5.000 euro. Tot groot ongeloof van de procureur, die negen jaar cel vorderde voor de man. “Als er hier een fantast is in heel dit verhaal, dan is het T. H.”, aldus de procureur. “Zelfs in zijn eigen agenda stond er een uitroepteken op de dag van de home invasion in Voeren. Deze man is de spin in het web die geleid werd door zijn honger naar geld.” De Albanezen moeten vrezen voor een opsluiting tussen vier en negen jaar, afhankelijk van hun rol.

Defibrillator

Meester Partoens, advocaat van de zeventigers vraagt schadevergoedingen van 13.000 euro en 20.000 euro voor zijn clienten. “Mevrouw heeft zelfs een defibrillator moeten laten plaatsen door hartproblemen ten gevolge van de overval. Haar man zegt zich niet meer vrij te voelen. Hij kan zelfs niet meer zonder angst naar een politiefilm kijken. Dit is een trauma voor de rest van hun dagen.”

Op 9 mei nemen de advocaten van de Albanezen het woord. Ook de raadsman van T. H. zal dan pleiten voor zijn cliënt in zijn rol als verdachte opdrachtgever. De man zal dus niet meer op het slachtofferbankje zitten, maar plaats moeten nemen tussen de Albanezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer