Viceminister van Justitie Rosenstein blijft aan: gesprek met president Trump op donderdag

© REUTERS

Ondanks geruchten over een nakend ontslag blijft de plaatsvervangende Amerikaanse minister van Justitie, Rod Rosenstein, voorlopig zijn positie behouden. De geruchten over het ontslag kwamen er nadat de krant ‘New York Times berichtte dat Rosenstein alles in het werk stelde om de president af te zetten ‘wegens onbekwaamheid’. Op donderdag zal hij president Trump ontmoeten voor een gesprek.

Eerder op maandag berichtten Amerikaanse media en persagentschap Bloomberg dat Rosenstein zijn ontslag had ingediend. De jurist gaf tijdens een interview met CNN aan dat hij voelde dat zijn tijd als plaatsvervangende minister er bijna opzat. Dat gevoel werd aangewakkerd toen president Trump afgelopen weekend in een interview met radiopresentator Geraldo Rivera liet uitschijnen dat de dagen van Rosenstein als minister geteld waren.

Maar dat nieuws wordt tegengesproken door Sarah Huckabee, woordvoerster van het Witte Huis. “Op vraag van plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein zal president Donald Trump samenzitten om de verhalen, die afgelopen week in de media opdoken, op te helderen. Omdat de agenda van de president behoorlijk goed gevuld is, zal de vergadering pas op donderdag plaatsvinden.”

Onbekwaam

De jurist kwam vorige week onder vuur te liggen nadat de krant New York Times schreef dat Rosenstein pogingen ondernam om de president uit zijn ambt te ontzetten “wegens onbekwaamheid”. Zo'n procedure is volgens de Amerikaanse grondwet mogelijk als een meerderheid van het kabinet en de vice-president vaststellen dat de president niet in staat is om zijn taak naar behoren uit te voeren.

Ook weigerde Rosenstein om het onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 te laten varen. Het was onder zijn leiding dat speciaal aanklager Robert Mueller de kans kreeg om te onderzoeken of Trump zijn campagneteam op de hoogte was van de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen