© AP

Zware brand bij fabriek in Berlijn, brandweer waarschuwt voor giftige rook boven Duitse hoofdstad

Bij een brand in een fabriek van een Duits metaalverwerkend bedrijf bestaat vrijdag het risico op de ontwikkeling van giftige rook. De brandweer vraagt inwoners van een groot deel van de Duitse hoofdstad momenteel dan ook om ramen en deuren gesloten te houden.

jvh
Bron: Bild

De brand ontstond vrijdagmiddag bij een vestiging van Diehl Metal Applications, een dochterbedrijf van de Diehl-groep – dat bedrijf produceert ook een luchtverdedigingssysteem voor Oekraïne. Het gebouw van vier verdiepingen is volledig afgebrand, 160 brandweerlui zijn ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. Het is nog niet duidelijk hoe de brand ontstond, maar er vielen geen gewonden.

De rookpluim boven de fabriek in het zuidwesten van Berlijn wordt door de wind naar het noorden geblazen. De brandweer vraagt inwoners dan ook om de omgeving van het bedrijf te vermijden, ramen en deuren gesloten te houden, en ventilatie en airconditioning uit te zetten. Omliggende scholen zijn geëvacueerd.

“We kunnen bevestigen dat er zich ook chemicaliën in het gebouw bevinden, die momenteel opbranden”, zegt woordvoerder Adrian Wenzel van de brandweer van Berlijn. “Het gaat om zwavelzuur en kopercyanide. Het risico bestaat dat er zich waterstofcyanide vormt, en samen met de rook in de lucht opstijgt.”

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER