Mary en Frederik gaan voor het eerst op "zomercruise" als koning(in).
Foto: ddp

Royals op zondag - Welkom op het koninklijke jacht Dannebrog en Britse Sophie stapt uit de schaduw in Oekraïne

Koning Frederik en koningin Mary varen uit met de Dannebrog. Prinses Charlotte werd 9. Wie is ze? Voor het eerst sinds de oorlog heeft een Britse royal Oekraïne bezocht. Kroonprinses Victoria hijst zich opnieuw in gevechtskledij. En Harry trekt met Meghan naar Nigeria. Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld van de royals. 

Deens vaarseizoen begonnen

De Deense koning Frederik en koningin Mary zijn aan boord gegaan van de Dannebrog. Het koninklijke schip wordt de komende maanden hun verblijfplaats als ze op staatsbezoek en zomercruise gaan. 

Bij de troonswisseling maakten Frederik en Mary de belofte de bevriende buurlanden te bezoeken in hun nieuwe functie als koninklijk koppel. Een traditie. Ook een traditie is de Dannebrog zelf. 

Bekijk: Frederik en Mary gaan aan boord

Videospeler inladen...

Het vaarseizoen met het 80 meter lange jacht gaat terug tot 1932, tot koning Christian X en koningin Alexandrine. De naam Dannebrog duidt op de Deense vlag. 

Frederik en Mary zetten voet aan wal in Noorwegen, Zweden, de Faeröer-eilanden en Groenland. Daarna gaat het in de zomer richting het Deense eiland Bornholm en enkele gemeentes.

De Dannebrog gaat al 92 jaar mee.
Foto: AP

De koninklijke familie gebruikt de Dannebrog ook voor recepties en privévakanties. Zo vertoefde de grootvader van Frederik - een marinier en echte zeerot - vaak op het schip en nam zijn ochtendbad op het dek met een sproeislang.

De Dannebrog had in de 19e eeuw een (gelijknamige) voorganger. De meubels uit de eerste Dannebrog werden gerecupereerd.

Als het schip niet met de koning vaart, wordt het gebruikt voor controles op zee, training van militairen en reddingsoperaties. Aan boord verblijven tot zo'n 57 mariniers. Begin jaren 80 waren de motoren aan vervanging toe.

Frederik en Mary krijgen in hun kielzog de pers mee.
Foto: Facebook Det danske kongehus

Het koninklijke paar reist de komende weken niet alleen. In het kielzog van Frederik en Mary vaart een marineschip mee. Journalisten hebben er een slaapplaats.

De durver in Charlotte

Prinses Charlotte, de enige dochter van de Britse kroonprins William en prinses Kate, is 9 geworden. Moeder Kate plaatste naar goede gewoonte een foto op sociale media. 

De prinses van Wales nam de foto zelf, ergens in de tuinen van Windsor. Op sociale media wordt geschreven dat Kate de internettrollen plaagt... met de trui van Charlotte. 

Charlotte staat haar mannetje tussen 2 broers.
Foto: X The Prince and Princess of Wales

Charlotte droeg dezelfde trui op de fameuze gefotoshopte Moederdagfoto van maart.  

Foto: X @KensingtonRoyal

Charlotte is 3e in de lijn voor de troonopvolging, na vader William en broer George. Ze gaat naar een privéschool in Berkshire en houdt van ballet en tapdansen.  

Charlotte is een meisje met pit. En dat is meegenomen met 2 broers. Volgens moeder Kate heeft zij de touwtjes in handen. Toen ze 6 werd, wist William fijntjes te vertellen dat "Charlotte zelf zegt dat ze 16 is".

Bij de doopviering van broertje Louis in 2018 zette Charlotte ook de aanwezige fotografen kordaat op hun plaats. Bij aankomst aan St James's Palace zei het prinsesje "you're not coming", of jullie zijn niet uitgenodigd.

De pers mocht inderdaad niet binnen. Bij William kon er toen een goedkeurend monkellachje af.

Sophie in Oekraïne

Voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland (22 februari 2022) heeft een Britse royal Kiev bezocht.

Sophie, de hertogin van Edinburgh, nam het vliegtuig en reisde met de trein vanuit een buurland Oekraïne binnen. Daar wachtten president Zelenski en first lady Zelenska haar op. 

Olena Zelenska (l) ontving hertogin Sophie voor een rondleiding in Kiev.
Foto: PA Wire/Images

Sophie bezocht een opvangcentrum voor slachtoffers van conflictgerelateerd seksueel geweld. "Want vrouwen en meisjes betalen de hoogste prijs", reageerde de hertogin. Het centrum biedt overlevenden juridische en psychosociale ondersteuning. 

Ook Boetsja stond op het programma. Het stadje werd helaas bekend als "schandvlek van de oorlog" door een slachtpartij waarbij honderden burgers vermoord werden teruggevonden op straat.

Bekijk: de ontvangst tussen de bloemen in Kiev, maar op de achtergrond dreigt duidelijk hoorbaar de oorlog

Videospeler inladen...

Waarom kwam juist Sophie, de vrouw van prins Edward, op bezoek? En niet pakweg de Britse kroonprins.

Voor William geldt een hoger veiligheidsrisico en de prins blijft momenteel graag in de buurt van zijn gezin. Echtgenote Kate ondergaat chemotherapie.

Sophie met haar man Edward. De hertogin blijft onder de radar, maar legde vorig jaar zo'n 219 bezoeken af voor het koningshuis.
Cover Images

Sophie zet zich specifiek in voor de strijd tegen zedenmisdrijven in conflictgebieden. Ze nam in maart nog online deel aan een conferentie in Kiev over de rechten van slachtoffers. Een project over herstelbetalingen stond er centraal.

En dat project wordt ondersteund door het Verenigd Koninkrijk. "We verwachten een aanzienlijke toename van getuigenissen", aldus Zelenska. 

Victoria het leger in

46 is ze. En intussen blijft de Zweedse kroonprinses Victoria zich voorbereiden op haar toekomstige rol als koningin. Ze start in de herfst met een officiersopleiding - de Special Officer Training - die 2 jaar kan duren. Bedoeling is een "dieper inzicht te verkrijgen in de militaire strategie en tactiek".

De Zweedse koning was tot 1975 opperbevelhebber van het leger (zoals koning Filip dat in ons land is). Maar door een grondwetswijziging veranderde dat. Het Zweedse staatshoofd behield zijn militaire rangen en is voortaan "de belangrijkste vertegenwoordiger van de strijdkrachten". 

Victoria in 2003 tijdens een medische evacuatieoefening om Zweedse strijdkrachten bij te staan in overzeese gebieden.
Foto: AFP

Vorig jaar genoot Victoria nog een militaire basistraining van 3 weken. Ze leerde er onder meer omgaan met wapens. In het verleden was ze al vaak aanwezig op legeroefeningen. 

Zweden is in maart nog toegetreden tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Een keerpunt. Er kwam een einde aan de naoorlogse neutraliteit die Zweden voor de dag legde.

"Zweden is veiliger binnen de NAVO dan buiten", legde premier Ulf Kristersson uit. Het was de Russische inval in Oekraïne die het land over de streep trok.

Zweden werd het 32e lid van de NAVO. Victoria (in het blauw) zag de vlag gehesen worden bij het hoofdkwartier in Brussel.
Foto: AP

Harry en Meghan naar Nigeria

De Britse prins Harry keert terug naar zijn geboorteland voor de 10e verjaardag van de Invictus Games, het sporttoernooi voor militairen en veteranen die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Harry woont op woensdag 8 mei een viering bij in St Paul's Cathedral.

De laatste keer dat de prins afzakte, was in februari om koning Charles te bezoeken na de bekendmaking van zijn kankerdiagnose. Dat bezoek was een blitzbezoek: vader en zoon spraken elkaar een kleine 45 minuten. 

Harry lanceerde de Invictus Games in Londen in 2014. Toen nog zonder baard en Meghan.
Foto: AP

In Londen is hertogin Meghan er niet bij. De Britten zagen haar een laatste keer op de begrafenis van koningin Elizabeth II. Meghan vergezelt Harry wel naar Nigeria. Het Afrikaanse land nodigt het koppel in mei officieel uit. 

Nigeria maakt sinds 2023 deel uit van de Invictus-familie. Op het evenement in Düsseldorf brachten Harry en Meghan tijd door bij de Nigeriaanse fans en het nationale team. 

Harry en Meghan tussen supporters voor het Nigeriaanse volleybalteam op Invictus.
Foto: AP

Meghan kwam erachter dat ze voor 43% van Nigeriaanse afkomst is. Het Invictus-team gaf haar de bijnaam Amira Ngozi Lolo. 

  • Amira = een legendarische krijger
  • Ngozi =  gezegend
  • Lolo = koninklijke vrouw

De Nigeriaanse regering maakt er geen geheim van dat het land graag gastheer wil worden van de Invictus Games. Volgend jaar is het alvast de beurt aan Canada met Vancouver en Whistler.  

Filip opent groenewaterstoffabriek

In Namibië, in het zuiden van Afrika, heeft koning Filip de opening bijgewoond van wat de allereerste groenewaterstoffabriek in Afrika moet worden. Het gaat om een Belgisch miljardenproject.

Bekijk: koning Filip tankt de eerste vrachtwagen met waterstof

Videospeler inladen...

Meest gelezen