© Patrick Van Dyck

Figuurtjes van Boechoutse tekenaar tegen builen

Tijdens het jaarlijkse schoolfeest, deze zaterdag, wordt de nieuwe kleuterschool van de Jan-Frans Willemsschool in Boechout feestelijk ingehuldigd. Tekenaar en kleuterpapa Tom Schoonooghe (44) uit Boechout versierde de grote ramen met mooie tekeningen.

PATRICK VAN DYCK

De kleuters van de Jan-Frans Willemschool hebben er twee jaar op moeten wachten. Maar dit weekend verhuizen de bengels naar hun nieuwe vaste stek. “Hier kunnen tweehonderd kinderen kleuteronderwijs volgen”, vertelt burgemeester Koen T’Sijen (PRO). “We hebben de klassen gegroepeerd rond een grote polyvalente ruimte. Er is een vertelhoek voor rustige momenten en een keuken voor de eerste kooklessen.”

Ook aan de veiligheid is gedacht. Dankzij de tekeningen van illustrator Tom Schoonooghe aan de ramen zullen de kinderen zich geen buil lopen door tegen het raam te rennen. “Toen de school me vroeg om veiligheidsstickers te ontwerpen, moest ik geen seconde twijfelen”, zegt Schoonooghe, die zijn inspiratie vond op de speelplaats. “Kijken naar het gedrag van de kleuters was voldoende om aan de slag te kunnen gaan.”

Dimitri Leue

De Boechoutse tekenaar wilde echter meer dan enkel wat figuurtjes her en der op de ramen. “Alles moet bij elkaar passen in een thema. Daarom vroeg ik mijn vriend Dimitri Leue om een verhaal te bedenken voor de kleuter- en de lagere school.” Het werd een boek. “Tja, als je Dimi iets vraagt, dan gaat hij er altijd honderd procent voor.”

Schoonooghe tekende ook een grote muurschildering in de polyvalente ruimte. “Het is een soort plan van Boechout met daarin de hoofdpersonages van het boek: Jan, Fran en Wilmo.” Schoonooghe voorzag de ramen van meer dan honderd stickers. “Speels als ik ben, heb ik nog een dertigtal kleine stickers verstopt in de school. Tijdens een oudercontact kunnen ouders die wat lang moeten wachten op zoek gaan naar de verborgen tekeningen. Een soort van Waar is Wally, maar dan met mijn figuren in een echt gebouw.”

Boek over Jan, Fran en Wilmo

Schoonooghe houdt ervan om kinderen te verrassen, te laten dromen en fantaseren over de wereld. “En ook mezelf”, zegt de tekenaar. “Na mijn studies ben ik gaan reizen in Zuid-Amerika, waar ik al liftend de wereld heb ontdekt.” Elk jaar maakt hij een grote reis. “Van Japan naar Ghana, Cambodja, Senegal, Togo en de States. Al tekenend maak ik contact met kinderen.”

Hoe hij Dimitri Leue leerde kennen? “Hij was van Mortsel en ik woonde in Hove. Al snel liepen we elkaar ‘in de weg’. We zijn gelijkgezinden die elkaar bewonderen.”

Weldra verschijnt er een boek van Tom en Dimi. “Daarin staan de avonturen van Jan, Fran en Wilmo centraal. Het boek zal enkel in Boechout te koop zijn. Op die manier kan iedereen een stukje Jan-Frans Willemsschool mee naar huis nemen.”

Ook de zesjarige zoon van Tom verhuist mee naar de nieuwe kleuterschool. “Ik ben benieuwd wat hij van mijn tekeningen vindt.”

www.tomschoonooghe.com