Mijnbouw

Mijngroep Anglo American verwerpt miljardenbod van rivaal BHP

© afp

Om sterker te staan in de ontginning van koper, wil de Australische mijnbouwgigant BHP zijn rivaal Anglo American overnemen. Maar die laatste wijst het informele bod van 39 miljard dollar nu af, omdat het te laag zou zijn.

blg, kde

m sterker te staan in de ontginning van koper, wil de Australische mijnbouwgigant BHP zijn rivaal Anglo American overnemen. Maar die laatste wijst het informele bod van 39 miljard dollar nu af, omdat het te laag zou zijn. De grootste mijngroep ter wereld, het Australische BHP, vangt voorlopig bot met haar overnamebod op de Brits-Zuid-Afrikaanse rivaal Anglo American. Die vindt het bod van 38,8 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) te laag. Dat heeft het bedrijf, dat op de Londense beurs noteert, vrijdag ­bekendgemaakt.

Anglo American vindt het bod “ontoereikend” en “niet aantrekkelijk genoeg voor de aandeelhouders”. “De raad van bestuur heeft het voorstel bekeken met zijn raadgevers en is tot de conclusie gekomen dat het Anglo American en zijn toekomstperspectieven aanzienlijk onderwaardeert”, stelt de Britse groep in een persbericht.

Met het bod waardeerde BHP Anglo American zo’n 14 procent hoger dan de slotkoers van het ­bedrijf, woensdagavond, waarop de koers donderdag fors omhoog schoot.

Donderdag was bekend geraakt dat BHP een bod had uitgebracht op Anglo American. Een overname door BHP zou leiden tot de grootste producent van ­koper wereldwijd, met 10 procent van de globale ontginning van koper in portefeuille. BHP heeft al een groot deel van de grootste kopermijn ter wereld, in Chili, in handen en nam vorig jaar nog Oz Mineralis over. Anglo American wordt door analisten geregeld als overnameprooi bestempeld, omdat het grote kopermijnen bezit in Zuid-Amerika. (blg, kde)