Veebedrijf in Stabroek moet productie stilleggen door te veel PFAS in vlees: “Hoop dat de landbouwers hier een stevige vergoeding voor krijgen”

De productie van een veebedrijf uit Stabroek is volledig stilgelegd. Tijdens een controle in het slachthuis bleek dat het vlees te hoge concentraties PFAS bevatte. In de regio zijn er verschillende mogelijke PFAS-bronnen, zoals de 3M-fabriek en ook afvalverwerker Indaver.

De koeien van het veebedrijf dat geen vlees meer mag produceren, mogen buiten lopen. Ze drinken dus water op de weide en eten er hooi of gras. Zo krijgen de dieren PFAS binnen, waardoor hun vlees niet meer verkocht mag worden en vernietigd wordt.

“Ik hoop één ding. Dat de landbouwers hiervoor toch wel een stevige vergoeding gaan krijgen. Zij zijn de oorzaak niet, zij zijn louter het slachtoffer hierin. Ik hoop dat ze toch eindelijk gaan aantonen dat er die besmetting bij die dieren, dat er daar een oorzakelijk verband is en dat die oorzaak toch wel ergens anders ligt dan bij de landbouwer zelf. Dat komt ergens uit de lucht gevallen en valt op ons neer. En degene die dat de lucht in blaast, die zijn wel verantwoordelijk denk ik”, aldus burgemeester Rik Frans.

Volgens het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid zijn er nog vier andere landbouwbedrijven in Stabroek met een verhoogd risico op PFAS. Die worden nauwlettend in het oog gehouden. Er worden nu ook bodemstalen uit de gemeente onderzocht. Eind mei zouden de landbouwers dan aan de slag kunnen gaan met die resultaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV