Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Ouders kamperen in vrieskou aan school om donderdag kind te kunnen inschrijven

Ouders kamperen in vrieskou aan school om donderdag kind te kunnen inschrijven
Beeld VTM NIEUWS

Vanaf 1 maart starten de inschrijvingen in twee scholen in Grimbergen, maar nu al staan tientallen ouders er te wachten. Eén basisschool vangt de ouders op in klaslokalen, maar in een andere school hebben die minder geluk: ze moeten in tenten of in hun wagen slapen. Minister Crevits pleit voor de oprichting van een Vlaams digitaal platform waar scholen hun inschrijvingen kunnen regelen.

Volgens Christophe De Buyser, directeur van basisschool De Regenboog, is er in heel Groot-Grimbergen een capaciteitsprobleem. Voor het vijfde jaar op rij staan ouders aan de school te wachten om er hun kind te kunnen inschrijven, meldt VTM NIEUWS. De inschrijvingen gaan op donderdag 1 maart van start. Gisterenmiddag stonden al 24 mensen aan te schuiven aan De Regenboog, terwijl er maar plaats is voor 21 leerlingen. De school heeft twee klaslokalen vrijgemaakt voor de wachtende ouders.

Ook aan VBS Prinsenhof, 200 meter verderop, schuiven dit weekend al ouders aan voor de inschrijvingen op donderdag. De basisschool heeft een dertigtal vrije plaatsen. De directie wil echter geen klaslokalen vrijmaken omdat dit het probleem van aanschuivende ouders in de hand zou werken. En dus moeten de ouders buiten in de vrieskou kamperen. 

Ouders kamperen in vrieskou aan school om donderdag kind te kunnen inschrijven
Beeld VTM NIEUWS

Volgens VTM NIEUWS hebben circa elf ouders er hun tent opgezet, maar overnachten ze in de wagen omdat het in de tenten te koud is. VBS Prinsenhof heeft de namen van de wachtende ouders op een lijst gezet. Ieder uur worden de namen afgeroepen; wie er niet meer is, wordt van de lijst gehaald. 

De Buyser betreurt dat er nog geen werk is gemaakt van een elektronisch inschrijvingssysteem. Volgens de man wordt dat tegengehouden door een drietal scholen. De directeur zal de inschrijvingen in zijn school donderdagnacht om 00.01 uur al starten, zodat de ouders die nacht weer naar huis kunnen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) pleit in een reactie voor de oprichting van een Vlaams digitaal platform waar scholen de inschrijvingen kunnen regelen, "maar wel op vrijwillige basis". "Kamperen zou niet meer aan de orde mogen zijn", klinkt het. In grootsteden, zoals Antwerpen en Gent, kiezen scholen zelf al om te werken met een digitaal systeem. Er ligt ook een voorstel op tafel om scholen te verplichten dergelijk systeem op poten te zetten. "Scholen zouden zo verstandig moeten zijn om, als er capaciteitsproblemen zijn, te vragen dat mensen zich digitaal aanmelden", aldus nog Crevits.

De kans dat er deze legislatuur nog zo'n centraal aanmeldingssysteem komt voor alle Vlaamse scholen is echter klein, zo is te horen bij N-VA. Die partij ziet de dubbele contingentering in het voorliggende systeem niet zitten. Dat systeem reserveert een aantal plaatsen voor kansarme indicatorleerlingen, met als criterium het diploma van de moeder en de thuistaal. Voor N-VA is dat geen optie. Er is in Vlaanderen geen draagvlak voor een voorrangsregeling op school op basis van socio-economische of etnisch-culturele motieven, vindt de partij. "Momenteel zijn de gesprekken helemaal stilgevallen", zegt parlementslid Kris Van Dijck. 

De kans dat er nog deze legislatuur een centrale aanmelding wordt ingevoerd is dus klein, schat Van Dijck in.