Labokoning koopt deel Greenyard voor zacht prijsje

Hein Deprez: met pijn in het hart verkoopt hij zijn compostgrond-tak

Labo-uitbaters Gino De Raedt en Frederica Verheyden kopen de compostgrondtak van Greenyard aan een aantrekkelijke prijs. ‘Het is bijzonder snel gegaan’, zegt Maarten Peers van Straco.

Pascal Dendooven

Hein Deprez, ceo van Greenyard, maakte vanochtend zijn eerste desinvestering bekend. Hij verkoopt meteen een kroonjuweel. De potgrondactiviteit, ook bekend als Greenyard Horticulture gaat de deur uit. Het gaat zowel om potgrond voor particulieren en professionele telers als over compostgrond voor champignonkwekers. Deprez begon destijds zelf als champignonkweker.

De verkoop van deze historische activiteit, die hij bij de fusie van Univeg en Pinguin inbracht, is voor hem dan ook een pijnlijke maar noodzakelijke stap. Greenyard, dat eerder dit jaar getroffen werd door de listeria-bacterie, staat financieel onder druk en moet schulden afbouwen.

Koper van Greenyard Horticulture is het investeringsfonds Straco van Gino De Raedt en Frederica Verheyden. Ze zijn vooral bekend van de labogroep Medina, wiens inkomsten een stabiel cashcow vormen. Eerder maakten fortuin door labo’s op te kopen en samen te voegen in de groep Medina. De Raedt was destijds ook eigenaar van DW Plastics en verkocht dat bedrijf aan de Britten.

Voor De Raedt en zijn echtgenote Frederica Verheyden is de aankoop van Greenyard Horticulture de derde transactie van dit jaar. Eerder kocht hij een meerderheidsbelang in de uitzendgroep Forum van Christian Dumolin (Koramic). Hij stapte ook met Philippe Van de Vyvere (Sea-Invest) in de Compagnie het Zoute en nu dus in de potgrond.

De meeste investeringen gebeuren van uit Straco, een investeringsholding van De Raedt - Verheyden waarvan hun schoonzoon Nicolas de Quinnemar co-ceo is. Ook Bart Elias, een oude zakenpartner van Gino De Raedt is er co-ceo. Zijn dochter Evelien Elias is er directeur vastgoed, schoonzoon Maarten Peers is er directeur investeringen.

‘Het horticulture-bedrijf past in onze strategie van stabiele activiteiten met een aantrekkelijke groei’, zegt Maarten Peers. De aankoop is ‘bijzonder snel gegaan’. De overnameprijs inclusief schulden bedraagt 120 miljoen euro. KBC Securities schat dat Greenyard Horticulture dit jaar een bruto-bedrijfswinst haalt van afgerond 20 miljoen euro. ‘Straco betaalt zes keer de brutobedrijfswinst terwijl volgens ons het bedrijf 8 keer de ebitda waard was’, berekende KBC Securities.

Doordat Deprez onder druk van de banken stond had hij geen tijd om een er een lang verkoopproces van te maken. De Raedt en Deprez kennen elkaar goed en Straco had ook nog eens het voordeel dat het snel kon beslissen.

Verwacht wordt dat Greenyard nog meer activiteiten zal verkopen. Bij Greenyard Horticulture werken 800 mensen. Het bedrijf is marktleider in België, Frankrijk en Polen.