© GeHo

Beroofde bejaarde wenst handtasdieven het beste in rechtbank

Drie Diestse heroïneverslaafden tussen 19 en 22 jaar hebben zich vrijdag in de rechtbank moeten verantwoorden voor twee brutale handtasdiefstallen in Hasselt. Op 8 augustus was een 58-jarige vrouw het slachtoffer nadat ze eerder op 18 juli Monique Jacobs (70) beroofden. “Toen jullie wegliepen en lachten van plezier deed dat me het meeste pijn. Ik ben positief en geraak er wel door. Hopelijk jullie ook”, klonk de Hasseltse kranig in de rechtbank.

GeHo

De feiten speelde zich af ter hoogte van de passerelle tussen Runkst en de stationsbuurt. Het trio was uit op geld om hun heroïneverslaving te bekostigen. Monique Jacobs, die slecht te been is, maakten ze 400 euro armer. De vrouw kwam bij de overval ten val.

“Mijn cliënte heeft er ernstige rugklachten aan over gehouden. Zes weken is ze niet durven buiten komen. Nu spreekt ze iedereen aan wie de handtas niet op een veilige manier draagt. Het is lachwekkend dat een van de daders beweert slaag gekregen te hebben toen ze sloeg met haar wandelstok. Dat kan niet, want dan zou mijn cliënte vallen. Nog altijd is ze onder de indruk ervan. Graag had ze een sorry gekregen van de daders, maar dat hoor ik hier vandaag niet in de rechtbank”, aldus haar advocaat Jeroen Vandenberk.

De verdachten waren allemaal aanwezig op hun proces. Ze wezen allen naar hun heroïneverslaving als oorzaak. “Denken jullie nu echt dat dit jullie daden verantwoordt?”, sneerde de rechter.

© GeHo

Sorry

Bij hun tweede handtas roof kon de politie met hulp van getuigen het trio arresteren. “Het getuigt van een bijzondere lafheid om vrouwen op leeftijd met een wandelstok uit te kiezen. Dit vraagt om een ernstige straf”, aldus de procureur.

Voor twee daders vorderde hij 20 maanden cel, de 19-jarige hangt 30 maanden boven het hoofd omdat hij zich als minderjarige al schuldig maakte aan een diefstal met geweld. De verdediging pleitte om een straf met uitstel onder voorwaarden opdat de jongeren naar een instelling kunnen voor hun verslaving. Een advocaat vroeg de vrijspraak omdat haar cliënt enkel aanwezig zou zijn geweest en niet meehielp aan de handtassenroof.

Toen de betichten het laatste woord kregen, prevelden ze alsnog “sorry”. Even daarvoor had Monique Jacobs haar verwondering over hun daden geuit. “Het is heel erg dat jonge gasten zoiets doen. Dit doet me hartzeer. Ze beseffen niet wat er bij het slachtoffer gebeurt. Het is onvoorstelbaar. Durf uitkomen voor alles en stop met dingen te verschonen. Uit mijn hart wens is ze veel kracht en dat ze komen waar ze moeten komen. Doe het nooit meer. Dankuwel.”

Vonnis op 16 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer