Tegenstrijdige berichten over “gevonden helikopter” van Iraanse president, redders zetten zoektocht te voet voort

Zondagavond circuleerden tegenstrijdige berichten over het al dan niet vinden van de helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi. Reddingsteams hebben door de aard van het terrein, de weersomstandigheden en de slechte zichtbaarheid “de gewenste locatie jammer genoeg nog niet kunnen bereiken”, zo citeerde de krant Tehran Times zondagavond minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi.

blg

Het ongeval deed zich voor in onherbergzaam gebied. Het regende en er hing een dichte mist. De route naar de plek van het ongeluk, in het noordwesten van Iran, is modderig, en daarom zetten de redders de zoektocht te voet voort. Intussen groeit de ongerustheid dat de negen mensen aan boord, met naast president Raisi ook minister van Buitenlandse Zaken Hoessein Amir-Abdollahian, iets kan overkomen zijn. Uren na het ongeval is er nog altijd geen informatie over hun lot. Turkije stuurt 32 hulpverleners en zes voertuigen naar Iran om deel te nemen aan de zoektocht.

De Iraanse president Ebrahim Raisi was eerder op de dag in Azerbeidzjan om met zijn Azerbeidzjaanse collega Ilham Aliyev een dam in te huldigen. Het gaat om de derde dam die de twee landen samen over de rivier Aras lieten bouwen.

Op de terugweg naar Teheran kwam de helikopter waarin Raisi volgens de Iraanse staatstelevisie zat, in moeilijkheden, waarna het toestel een “harde landing” maakte. De twee andere helikopters uit het konvooi keerden wel veilig terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© via REUTERS

Dichte mist

Volgens Iraanse media zijn 40 reddingsteams onderweg naar de plek van het ongeval. Er worden ook drones ingezet. Op videobeelden van de reddingsactie is te zien dat het mistig en regenachtig is. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi meldt dat dichte mist de zoektocht naar de helikopter in het bergachtige gebied bemoeilijkt. “We wachten op de aankomst van reddingsteams op de plaats van het incident om verdere informatie te bekomen”, aldus Vahidi.

In Iran doen verschillende types helikopters dienst, maar door de internationale sancties tegen het land is het moeilijk om onderdelen te verkrijgen, schrijft persbureau AP. Ook dateert de militaire luchtvloot van voor de Iraanse revolutie van 1979.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iraanse staatsmedia, waaronder het semiofficiële persbureau Fars, hebben de Iraniërs opgeroepen te bidden voor Ebrahim Raisi. De man is sinds 2021 president van Iran. Hij volgde Hassan Rouhani op. De 63-jarige Raisi is een hardliner die vroeger aan het hoofd van justitie stond. Hij is een beschermeling van ayatollah Ali Khamenei en wordt genoemd als opvolger van de religieuze leider als die zou sterven of zou aftreden.

Iran is door zijn steun aan Hamas betrokken bij de oorlog in Gaza. Vorige maand beschoot Israël het Iraanse consulaat in Syrië, waarbij twee Iraanse militairen sneuvelden en Iran een tegenoffensief op Israël opende.

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer