Samusocial en Peraïta vechten strijd uit voor de rechter

© Photo News

Pascale Peraïta vecht haar ontslag bij Samusocial aan voor de rechtbank en vraagt een schadevergoeding van 290.000 euro. De Brusselse daklozenorganisatie eist op haar beurt de zitpenningen van de oud-directrice terug.

Matthias Verbergt

Voormalige PS-politica Pascale Peraïta, die jarenlang voorzitster was van Samusocial, daagt de Brusselse daklozenorganisatie voor de Brusselse arbeidsrechtbank voor onrechtmatig ontslag.

Bovenop een ontslagvergoeding van 211.000 euro eist ze een compensatie van 79.000 euro voor het niet-respecteren van een ontslagbescherming die ze zou hebben genoten toen de ex-OCMW-voorzitster van Brussel politiek verlof nam bij Samusocial.

Samusocial ontsloeg oud-PS'er Peraïta om dringende reden nadat in mei vorig jaar was gebleken dat de leden van de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial, onder wie ook voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur, mogelijk onterecht tienduizenden euro’s aan zitpenningen ­hadden opgestreken.

Ook de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie wordt gedagvaard, ‘omdat ze Samusocial ertoe aangezet heeft mevrouw Peraïta te ontslaan’, zegt Quentin Wauters, advocaat van Peraïta.

Samusocial eist 180.000 euro

Samusocial slaat terug met een eigen claim. De daklozenorganisatie eist 120.000 euro terug die Peraïta als zitpenningen ontving. 'Mevrouw Peraïta beweert dat er in twee jaar tijd 840 vergaderingen zouden hebben plaatsgevonden', zegt Olivier Rijckaert, advocaat van Samusocial. 'Maar er is geen enkel spoor terug te vinden van een vergadering. Volgens ons zijn die er nooit geweest, en moet ze daarom het geld terugbetalen.'

De parlementaire onderzoekscommissie in het Brusselse parlement naar wantoestanden bij Samusocial had vorige maand een gelijkaardig bedrag aanbevolen aan Samusocial om terug te eisen van Peraïta, naast 112.000 euro van Mayeur. Ook Mayeur zal nog een gelijkaardige eis ontvangen, aldus Rijckaert.

Bovendien vraagt Samusocial van Peraïta een vergoeding van 60.000 euro voor materiële en morele schade. 'De giften aan Samusocial zijn door het schandaal in een jaar tijd met dertig procent gedaald', aldus Rijckaert. Verder heeft Samusocial zich ook burgerlijke partij gesteld bij het strafonderzoek dat het Brusselse parket voert naar de wantoestanden bij de vzw.

Peraïta niet van plan terug te betalen

Peraïta is niet van plan in te gaan op de vraag om terugbetaling. 'Mevrouw Peraïta is niet van plan de gelden terug te betalen', aldus Wauters. 'Ze is van oordeel dat het een vergoeding was voor werk dat ze effectief heeft uitgevoerd.’ Ook Mayeur had tijdens de hoorzittingen van de onderzoekscommissie al aangegeven niets te willen terugbetalen.