Een fris getapt pintje thuis? Binnenkort komt het gewoon uit een capsule

© shutterstock

Een machine die een pintje tapt zoals je een Nespresso maakt. AB Inbev brengt binnenkort een dergelijk toestel uit in de Verenigde Staten. De biercups die erin moeten, werden hier in het Leuvense onderzoekscentrum mee ontwikkeld.

Chris Snick

‘Drinkworks’ heet het toestel dat samen met koffiemachineproducent Keurig uitgebracht wordt. Met behulp van cups en één druk op de knop maak je er cocktails als gin-tonic, margarita of cosmopolitan mee. Maar dus ook drie verschillende bieren: Bass, Becks en Stella Artois Cidre, waarvan een concentraat in de capsule zit. De machine zorgt voor water, bubbels én de juiste temperatuur. “Bedoeling is om het bargevoel in huis te creëren”, zegt Laure Stuyck, woordvoerster van AB Inbev. “Je kan je bezoek dezelfde drankjes van op café aanbieden. Daarmee spelen we in op de trend waarbij mensen ervaringen in huis halen, zoals restaurantmaaltijden die met Uber Eats bezorgd worden.”

© rr

Perfect Draft

Het ‘cafégevoel’ in huis halen. Was dat ook niet het verkoopsargument toen ­enkele jaren geleden het tapsysteem Perfect Draft werd gelanceerd? “Een systeem dat momenteel vooral nog in restaurants terug te vinden is zodat die ook bepaalde speciaalbieren ‘van het vat’ kunnen aanbieden”, zegt bierjournalist Geert Van Lierde.

“Bij mensen thuis zie ik het nooit meer staan. Omdat het ook niet zo handig is. Je moet al plaats hebben in de koelkast om die vaatjes lang genoeg vooraf te koelen. En drink je ze niet leeg tijdens een feestje, dan zit je ermee en merk je na verloop van tijd toch wel wat kwaliteitsverlies. Dit lijkt een praktischer systeem te zijn. Alleen vraag ik me af of het wel lekker getapte pintjes zijn. Het doet me op het eerste gezicht fel denken aan bier dat in wegrestaurants uit zo’n frisdrank­automaat loopt. Top is dat toch niet.”

Dure koffie, dure pintjes

“Daarnaast is het ook wel prijzig: 262 euro voor een toestel en iets meer dan 2 euro voor een biercapsule. Voor 13 euro koop je een bak bier met 24 pintjes, hé. Maar aan de andere kant: had je tien of twintig jaar geleden voorspeld dat mensen thuis massaal koffie van een halve euro het stuk zouden drinken terwijl je tientallen koppen kan maken met een simpel pakje van amper 3 euro, dan hadden ze je ook gek verklaard. Het is afwachten of die truc met de koffie ook met bier werkt.”

Hier in België zullen we het antwoord op die vraag niet snel kennen. “Het is een proefproject in Amerika”, zegt Stuyck nog. “Vandaag is er geen enkel concreet plan om ­de Drinkworks naar Europa te halen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer