Is het u ook opgevallen dat politici bijna allemaal dezelfde kleur pak dragen? Dat is geen toeval

© foto’s: blg

Kristof Calvo, Wouter Beke, Bart De ­Wever… Ze hebben allemaal een andere ­politieke kleur. Maar als het op maatpakken aankomt, kiezen haast alle politici voor dezelfde: blauw. En dat doen ze niet zomaar.

Eva De Poorter

In de modewereld hebben ze al even door dat blauw populair is als het over maatpakken gaat. “De top tien van populairste stoffen die bij ons verkocht worden, zijn allemaal blauw”, zegt Bruno Van Gils van Café Costume, dat maat­pakken maakt. Ook bij modeketen ZEB merken ze dat het blauwe pak erg in trek is. “Als we de verkoop van grijze en zwarte pakken samentellen, komen we nog niet aan de helft van wat we aan blauwe kostuums verkopen”, zegt marketingmanager Erika Mees. “Blauw straalt klasse uit, tegelijk is het modieuzer dan grijs of zwart. Mensen kiezen overigens niet alleen voor donkerblauw, middenblauw verkoopt even goed.”

Rustig zoals de zee

Nu is de modetrend ook tot bij de politici doorgedrongen. Naast het feit dat blauwe maatpakken in de mode zijn, heeft het kleur ook nog een betekenis die voor politici mooi meegenomen is. “Blauw heeft een zachtere uitstraling dan zwart, maar toch blijft het ­zakelijk. Tegelijk straalt het ­vertrouwen en rust uit. Ver­gelijk het met naar de zee kijken: dat geeft ook rust”, zegt ­stylist Jody Van Geert. “Poli­tici zijn bezig met hoe ze overkomen bij de mensen. We leven ook meer in een beeld­cultuur dan vroeger. Een politicus wil vriendelijk zijn en stemmen halen. Dan maakt blauw je toegankelijker.”

Dat blauw vertrouwen en rust uitstraalt, bevestigt ook Bruno Van Gils. “Een zwart pak kan ­killer en strenger lijken. En blauw heeft dan wel uitstraling, maar het valt ook niet erg op. En als politicus wil je ook niet zozeer hard ­opvallen, maar wel deel uitmaken van de gemeenschap.”

Voor iedereen

“Blauw is een kleur die iedereen wel in zijn kleerkast moet hebben”, vindt Van Gils. “Het kleedt netjes af en is een allround kleur die makkelijk te combineren is. Het is een kleur waar een man zich comfortabel en zelfzeker in voelt en die past in allerlei contexten. Wat het ook een veilige keuze maakt.” Vooral donkerblauw past bij heel veel mensen van verschillende huidtypes.

En de kleur heeft nog een ander ­aangenaam effect: ze slankt af én verjongt. “Als een oudere persoon met grijs haar een blauw pak aantrekt, heeft dat meteen een verfrissend effect. Een grijs pak voor oudere mannen wordt eerder als saai ervaren. Al kan een grijs pak bij een jonge man dan weer wel mooi staan”, besluit Van Geert.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie