Kippen lopen het roodst aan wanneer ze bang of boos zijn.
Foto: INRAE - Bertin and Arnould / dpa

Ook kippen kunnen blozen, bewijst nieuw onderzoek

Kippen lopen net als mensen rood aan wanneer ze opgewonden of boos zijn. Dat toont een nieuweĀ Franse studieĀ aan.Ā De resultaten kunnen helpen om het welzijn van gevangen pluimvee beter te beoordelen.

Tijdens het experiment observeerden de onderzoekers zes gewone huishoenen (gallus gallus domesticus) in verschillende situaties.Ā Met behulp van beeldsoftware die 18.000 verschillende fotoā€™s van de kippen verzamelde, evalueerde het team vervolgens de mate van roodheid in hun gezicht.

Wat bleek? Afhankelijk van hun emotionele staat vertoonden de kippen verschillende gradaties van roodheid.Ā 

Als ze een lekkere maaltijd van meelwormen voorgeschoteld kregen, verscheen er een lichte blos op hun gezicht. Maar bij een negatieve ervaring, wanneer de dieren bijvoorbeeld werden vastgenomen, kregen ze een bloedrode kop.Ā Een fenomeen dat onderzoeksteams eerder ook al bij bepaalde papegaaiensoorten opmerkten.

In een vervolgstudie lieten de onderzoekers 13 kippen gedurende 5 weken stapsgewijs wennen aan hun aanwezigheid. Deze groep pluimvee behield wel hun lichtere huidskleur tijdens hetzelfde experiment. Dat wijst erop dat ze zich na geleidelijke blootstelling aan het menselijke gezelschap al een pak rustiger voelden.

Nieuwe inzichten in dierenwelzijn

De studie opent nieuwe perspectieven op hoe kippen zich uiten. Zo kunnen onder meer dierenrechtenorganisaties wellicht beter inschatten in welke toestand deze gevangen vogels verkeren.Ā 

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat kippen een vorm van empathie kennen en dat hun gekakel een breed scala aan emoties weerspiegelt. Maar het is niet omdat ze vormen van angst en woede laten zien, dat ze emoties ook op dezelfde manier beleven als wij. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig, al is emoties bepalen volgens de Franse wetenschappers een extreem moeilijke uitdaging.

ā€œWe weten zelfs niet hoe we kunnen vaststellen of twee mensen wel hetzelfde emotionele bereik hebbenā€, stelt hoofdonderzoeker dr. Soulet in de MailOnline.

Wat wel vaststaat, is dat alle gewervelde dieren dezelfde zes basisemoties delen. Ter heropfrissing: dat zijn angst, vreugde, woede, walging, verdriet en verrassing.

Meest gelezen