Man deelt gruwelijke ervaring echtgenote (64) die stierf na bezoek aan sushirestaurant: “Ik kan de pijn niet meer verdragen”

De 64-jarige Donna Ventura uit het Amerikaanse Bozeman stierf een langzame en pijnlijke dood na het eten van giftige paddenstoelen in een sushirestaurant. Echtgenoot Jon Ventura vertelt een jaar later aan lokale nieuwszender KBZK hoe Donna in haar laatste dagen een hartverscheurend bericht schreef aan haar familie: “Ik weet niet hoelang ik dit nog volhoud.” Naast Donna viel er nog een dodelijk slachtoffer en werden er nog eens 51 mensen ziek door het eten van de morieljes in de zaak.

Bron: De Telegraaf

Jon en Donna ontmoetten elkaar in 1987 en trouwden in 1999, ze werkten bijna zeventien jaar samen bij Los Alamos National Laboratory. Ze zijn ruim 24 jaar getrouwd als ze op 17 april vorig jaar met vrienden gaan lunchen bij Dave’s Sushi in de Amerikaanse staat Montana. Donna eet hier een speciale sushirol met de Chinese rauwe morielje-paddenstoel. Rauwe morieljes zijn giftig, je moet ze goed verhitten voor je ze eet. Er zit de stof hydrazine in en daar kun je flink ziek van worden.

Een uur na het eten van de sushi wordt Donna ziek. “Ik belde het alarmnummer en ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in het ziekenhuis kreeg ze een hartstilstand”, vertelt Jon. Donna lag twaalf dagen op de afdeling intensieve zorgen. “De giftige stoffen van de morieljes hebben haar nieren en lever verwoest en slokdarm en luchtpijp aangetast. Haar huid stond strak door de vochtophoping in haar lichaam, Donna had enorme pijn in haar laatste dagen.”

“Naast de pijn was ze ook enorm gefrustreerd omdat ze niet kon praten”, vertelt Jon. “Ze kreeg een rode stift om met ons te communiceren.” En die berichten zijn volgens de familie hartverscheurend. “Ze schreef: “Ik weet niet hoelang ik dit volhoud’ en ‘Ik kan de pijn niet meer verdragen’. Maar ook ‘Ik houd van je’ voor mij en mijn zoon.”

Twaalf dagen later gestorven

Donna weigerde een sonde, ondanks dat Jon hier zijn twijfels over had ging hij ermee akkoord. “Als je zo lang samen bent, begrijp je je partners lichaamstaal en blikken”, vertelt Jon aan KBZK. “De derde of vierde keer dat ik haar sprak, kreeg ik een blik die zei: ‘Ik heb mijn beslissing genomen, ik wil het er niet meer over hebben’.”

Donna overleed na een ziekbed van twaalf dagen op 29 april, ze was 64 jaar oud. “Ik vertelde mijn vrouw op haar sterfbed dat ik de daders verantwoordelijk houd voor wat ze haar hebben aangedaan”, aldus Jon.

Dave’s Sushi

Om die reden klaagt Donna’s echtgenoot Dave’s Sushi in Bozeman aan voor dood door schuld. Volgens Jon heeft de sushizaak een geschiedenis aan overtredingen bij de gezondheidsinspectie Gallatin County Health Department. “Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor de pijn die ze niet alleen mij en mijn zoon hebben aangedaan, maar iedereen die slachtoffer is geworden van hun gruwelijke daden”, aldus Jon. Naast Donna viel er nog een dodelijk slachtoffer en werden er nog eens 51 mensen ziek door het eten van de morieljes in de zaak. Dave’s Sushi werd door de gezondheidsinspectie na deze uitbraak gesloten.

© Getty Images/iStockphoto

Nu, bijna een jaar later, heropent het restaurant de deuren. En dat krijgt veel kritiek. Dave’s Sushi reageert niet op claims van omwonenden dat ze geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor zieken en doden. “Omdat er een rechtszaak loopt zijn we geadviseerd niet te reageren op deze zaak”, vertelt de zaak aan lokale nieuwszender MTN News. “We zijn sinds het begin van het onderzoek volledig transparant geweest, ook over hoe wij de morieljes hebben bereid. Deze documenten zijn in te zien voor het publiek.”

Onderzoek

Naar aanleiding van de uitbraak in Montana heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een onderzoek gestart naar de morielje-paddenstoel. Volgens de FDA bevat de paddenstoel giftige stoffen die men kan reduceren met de juiste bereidingswijze. Maar ondanks dat is er weinig bekend over alle risico’s van de paddenstoel.

Uit het inmiddels afgeronde onderzoek is gebleken dat de uitbraak beperkt bleef tot Montana. Ook kwam naar voren dat de paddenstoelen die geserveerd werden bij Dave’s Sushi rauw of niet juist bereid zijn geserveerd. De paddenstoel wordt met de juiste bereidingswijze nog steeds gezien als veilig om te consumeren.

Als Jon een schadevergoeding ontvangt na de rechtszaak wil hij met dit geld een beurs voor de universiteit van Montana oprichten, ter ere van Donna.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER