Van deze vier moet België niet bang zijn: geen enkele potentiële tegenstander in 1/8e finales maakt indruk

© Photo News

Groep H staat al na speeldag 1 op zijn kop: Japan en Senegal versloegen meteen favorieten Colombia en Polen. Het betekent dat het hoegenaamd nog niet zeker is wie België in de 1/8ste finales tegenover zich krijgt. Wat wel zeker is, op basis van de beide ondermaatse wedstrijden van gisteren: van geen van de vier ploegen moet België bang zijn. Als we mogen kiezen: nog het liefst tegen Polen of Japan. En Colombia en Senegal zijn maar een klein beetje te vrezen.

Frank Buyse

COLOMBIA

Ook al moest het team op een paar minuten na een hele wedstrijd met tien spelen, ­Colombia toonde zich defensief bijzonder kwetsbaar. Te veel ruimte in de rug, bij momenten twijfelend in duel, vaak te gemakkelijk weggezet door de snelle Japanners ook. De manier waarop Osako op corner tussen drie verdedigers kon inkoppen, geeft ook aan dat ze ondanks hun ­gestalte en fysieke kracht ook in de lucht te pakken zijn. Bovendien toonde de ploeg van Pekerman ­zonder James Rodriguez minder voetballend vermogen, hun grootste kwaliteit op het vorige WK.

Er schuilt nog steeds veel trots en vechtlust in dit team. Met een honderd procent fitte Rodriguez én met elf man op het veld kan de ploeg zichzelf misschien al tegen Polen, zondag meteen al een sleutelmatch, terugvinden. En dan kunnen ze gelanceerd zijn. Uiteindelijk waren ze in de eerste helft zelfs met tien man de betere ploeg én toonde Falcao bij twee kansen waarom hij nog steeds een spits is die uit het niets kan scoren. Ook opmerkelijk: ze zoeken offensief vaak de ruimte op de flanken. En dat is juist de achillespees van de driemansdefensie van de Rode Duivels.

POLEN

Polen heette de top­favoriet van groep H, de ploeg zelfs die België het meest moest vrezen in de 1/8ste ­finales. Op basis van hun eerste match hebben we heel weinig te vrezen. De ploeg van Lewandowski (maar twee keer gevaarlijk) voetbalde vooral de eerste helft zeer teleurstellend: slordige passing, inspiratieloos en onzeker achterin, de afwezigheid van Glik laat zich al duidelijk voelen.

Pas toen het al 0-2 stond, ging Polen scherper voetballen, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Een zeer teleurstellend niveau.

Als spelers als Milik en Zielinski hun normale niveau terugvinden en Lewandowski zijn torinstinct kan de ploeg wel het niveau van het vorige EK terugvinden. Het had ook wel pech bij tegendoelpunten, allebei op ongelukkige momenten, dat verklaart ook waarom ze nooit hun normale spel vonden. De ploeg staat nu al voor een sleutelmatch tegen Colombia. Als het geluk keert én ze krijgen de defensie op punt, kunnen het vloeiende spel van het duo Milik-Krychowiak en de goals van Lewandowski snel terugkeren en wordt de ploeg toch nog (een beetje) te duchten.

SENEGAL

Ondanks de verrassende winst toonden de Lions de la Terenga zich nu ook niet meteen als een team waarmee de Rode Duivels veel moeite zouden hebben. Ondanks hun technische capaciteiten stokte het combinatiespel vaak en werd al te snel de diepe bal voorin gezocht. Ook het uitvoetballen (met ­name Koulibaly) bleef in gebreke. Veel kansen creëerden ze ook niet, de twee goals waren uiteindelijk een afschamper en een cadeau van de ref, met medewerking van drie Polen. En toen Polen de druk opvoerde, kwam de counter er ook niet meer uit. Neen, angstaan­jagend waren die leeuwen niet.

Maar toch ook niet onderschatten. Ze hebben uiteindelijk techniek, kracht en gestalte én een hoop ervaring op het hoogste niveau: Koulibaly, Mané, Sané. Eenmaal op voorsprong kunnen ze best een defensie optrekken én door deze overwinning kreeg hun zelfvertrouwen een stevige boost.

Denk maar aan het WK 2002, toen ze ook hun eerste match wonnen – tegen Frankrijk zowaar – en als revelatie toen doorstootten naar de… kwartfinales.

JAPAN

Moeten we na hun verrassende zege tegen Colombia schrik krijgen van de Japanners, die nu ook kanshebber zijn op de tweede of eerste plaats? Neen. Want tegen tien man is het altijd makkelijker dan tegen elf. Toch was pas na de rust die numerieke meerderheid merkbaar, maar de echte kansen kwamen ondanks het veldoverwicht toch meer uit slap verdedigen van de Colombianen dan uit flitsend combinatiespel. Tactisch heeft coach Akira Nishino, pas twee maanden aan de slag, nog veel werk: soepel kon je het aanvalsspel niet noemen. En doelman Kawashima is ook geen zekerheid, bleek toch bij de vrijschopgoal.

Japan heeft op puur technisch vlak toch weer een paar stappen vooruit gezet. Ook opvallend: waar ze vroeger in kracht tekortkwamen, gingen ze ondanks hun gebrek aan gestalte toch bij momenten even stevig in duel als de ‘ruwe’ Colombianen. Ze voetbalden ook als een hecht en compact team, bijzonder gedisciplineerd. Defensief kwamen ze na de rust nooit meer in problemen en als ze voorin ruimte krijgen, wordt hun snelheid een gevaarlijk wapen. Japan is nog steeds geen dooddoener, maar als het de 1/8ste finales zou halen, kan het met zijn teamspirit wel gevaarlijk boven zichzelf uitgroeien.

Meer over Colombia (nationale ploeg)

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video