Criminaliteit

Man op Brussels terras doodgeschoten vanop scooter: “Mensen denken nu natuurlijk aan drugs, maar mijn broer had daar niets mee te maken”

De Stalingradlaan, in de buurt van het Zuidstation.© belga

Twee mannen op een scooter hebben in de nacht van zondag op maandag het vuur geopend op een terras aan de Stalingradlaan in Brussel. Een 28-jarige man uit Aalst overleefde het niet.

Mark Eeckhaut, Marc Klifman

“Mijn broer was helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De daders hebben lukraak geschoten op de mensen op het terras, allicht uit wraak voor een incident vroeger op de dag in het café.” Volgens Younes El Bachiri is zijn broer Hassan zondagavond in Brussel per vergissing neergeschoten.

Zondagavond rond 23 uur openden twee daders, volgens getuigen in het zwart gekleed, vanop een scooter het vuur in de richting van het terras van een café op de Stalingradlaan. Allicht gebruikten ze een oorlogs­geweer. Bij de kogelregen werden twee mannen geraakt. Een van hen overleed in het ziekenhuis, de andere raakte gewond. Het dodelijk slachtoffer was de 28-jarige Hassan El Bachiri, afkomstig uit Aalst.

Younes El Bachiri had zondagavond samen met zijn broers Hassan en Ilias afgesproken in café Al Massirat op de Stalingradlaan. “Dat is een heel rustig café waar wij wel vaker komen”, zegt Younes. “Ik was nog onderweg toen ik telefoon kreeg dat er geschoten was. Toen ik ter plaatse kwam, stond de politie er al en waren de hulpdiensten Hassan aan het reanimeren. Er was ook een tweede persoon geraakt, maar die ken ik niet.”

De tweelingbroer van Younes, ­Ilias, bleef ongedeerd. “Maar voor hem is dit een trauma voor het leven.”

Tweede incident

Of er een verband is met drugshandel of dat de twee slachtoffers per vergissing geviseerd werden, zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar volgens Younes was zijn broer een toevallig slachtoffer. “Veel mensen denken nu natuurlijk aan een afrekening om drugs. Maar mijn broer had niets met drugs te maken. Hij was een eerlijke, hardwerkende gast. Wij komen uit een gezin met vijf kinderen die allemaal opgroeiden in Aalst.”

Of een eerdere ruzie in het café en de schietpartij met elkaar te maken hebben, moet nog blijken. De Stalingradlaan ligt vlak bij het Zuidstation. In de buurt van het station werd de voorbije maanden wel vaker geschoten door drugsbendes die een territoriumstrijd uitvechten. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat daarbij onschuldige slachtoffers vielen.

Maandagochtend vroeg was er nog een tweede schietincident in de hoofdstad. Op de Louizalaan werden schoten gelost voor de nachtclub Bloody Louis, meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene. “Een persoon zou een schot in de lucht hebben gelost”, aldus commissaris Linda Camarero-Verde. “Er hebben zich geen gewonden gemeld. Een man werd opgepakt en er loopt een onderzoek om de exacte omstandigheden vast te stellen.” Tussen de twee schietincidenten zou geen verband bestaan.