Antwerpse Ring raakt maar niet verlost van siliconen: hoe is dat mogelijk?

De brandweer en de Civiele Bescherming in Antwerpen hebben er erg frustrerende uren opzitten. Sinds dinsdagavond proberen ze al om een gelekte lading vloeibare siliconen van de weg te halen, maar voorlopig zonder al te veel succes. “We hebben al veel geprobeerd, maar niets helpt”, zegt Jasmien O van de Antwerpse brandweer.

gjs

De siliconen die een vrachtwagen van transportbedrijf Essers dinsdagavond verloor, zijn dan ook een bijzonder lastig en erg glad goedje. “Het gaat om waterafstotend materiaal”, zegt O, “dat onder meer gebruikt wordt om gevels volledig waterdicht te maken. Niet van die afkitsetjes die je gebruikt om siliconen te spuiten rond je badkuip. Dit is een vloeibare variant, die zich niet eenvoudig laat opkuisen. Het is helemaal in het beton getrokken en heeft zich daar vastgezet.”

Allerlei technieken

Om die hardnekkige siliconenvariant weg te werken, zijn meerdere technieken mogelijk. Absorberende korrels bijvoorbeeld. “We hebben er een laag overgegooid”, zegt O. “Daardoor was een rijstrook woensdagochtend een tijdje beschikbaar, maar helaas werden de korrels weggereden en daardoor hadden ze het gewenste effect niet meer. Het duurde niet lang voor de weg opnieuw heel glad werd en we er dus geen auto’s meer over konden laten rijden.”

Een zuur gebruiken om de siliconen te verwijderen, zoals je in je badkamer doet met azijn, is eveneens geen optie. “Bij een vloeistof werkt dat niet”, aldus O.

Ook het gebruik van stoomreinigers had niet het verhoopte effect. “Daarna hebben we hogedrukreinigers laten komen met een enorme capaciteit, in de hoop dat die alle losse deeltjes zou wegspuiten. Dat heeft een beetje gewerkt, maar niet voldoende.”

De bodem wegschrapen dan maar? “Geen optie, dat kan enkel met asfalt en daar ligt er geen.”

Niet veilig

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de leiding genomen over het incident. “De twee getroffen rijstroken blijven voorlopig dicht. We bekijken momenteel hoelang dat nog zo blijft”, zegt Gilles Van Goethem van het AWV. “We gaan stroefheidsmetingen uitvoeren op het wegdek, om te bepalen hoe glad de ondergrond nog is. Momenteel is het zeer glad, en wordt de situatie door de politie als onveilig beschouwd. Als onze griptest dat bevestigt, dan bekijken we welke verdere maatregelen we kunnen nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer