Beeld van het vorige bezoek van president Zelenski en premier De Croo in februari
Foto: Ukrainian Presidential Press Service

Gepland bezoek van Oekraïense president Zelenski aan ons land gaat niet door "vanwege situatie aan het front"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn geplande bezoek aan ons land uitgesteld. Hij zou deze namiddag premier Alexander De Croo (Open VLD) ontmoeten, en daarna doorreizen naar Spanje en Portugal. Volgens Portugese media is het bezoek uitgesteld door de precaire toestand aan het front. "Het is niet het beste moment om Oekraïne te verlaten", zegt ook VRT NWS-journalist Marijn Trio.

Begin vorige week viel het Russische leger het grensgebied in de regio Charkiv binnen. Troepen konden onverwacht snel oprukken. In twee dagen tijd heeft het Russische leger 100 tot 125 vierkante kilometer grondgebied veroverd, meldt persbureau AP.  Volgens de laatste berichten zou het Oekraïense leger zich gisteren "uit sommige zones" aan het noordelijke front teruggetrokken hebben, naar beter verdedigbare posities.

Bezoek uitgesteld

Het lijkt dus geen goed moment voor Zelenski om het land te verlaten, denkt ook Oost-Europakenner bij VRT NWS Marijn Trio. "De situatie is er erg instabiel. Ook de stad Vovtsjansk ten noordoosten van de stad Charkov wordt meer en meer bedreigd. Al dagen worden mensen er geëvacueerd en de politiechef die daarvoor verantwoordelijk is, zegt nu dat de Russen posities in de stad beginnen in te nemen."

Ook elders aan het front hebben de Oekraïense troepen het moeilijk. "Het Russische leger blijft ook op andere plaatsen druk zetten en kleine vooruitgangen boeken, zoals bij de stad Tsjasiv Jar", gaat Trio verder. "De chef van de militaire inlichtingendienst in Oekraïne waarschuwt dat de Russen ook in de grensregio Soemi, ten westen van Charkiv, een nieuw front zouden kunnen openen. Daardoor zou het Oekraïense leger er extra manschappen heen moeten sturen en zijn troepen dus nog meer moeten spreiden."

Verschillende regio's in Oekraïne hebben ook te kampen met stroomonderbrekingen. Die zijn het gevolg van Russische bombardementen op energie-infrastructuur van afgelopen nacht en een plotse daling van de temperaturen, waardoor er meer vraag naar stroom is. Rusland bestookt de voorbije weken alsmaar vaker energiecentrales in Oekraïne, en het Oekraïense leger slaagt er tegenwoordig slechts in om minder dan de helft van de Russische raketten uit de lucht te schieten.

Volgens CNN Portugal is de precaire situatie in Oekraïne de reden dat Zelenski zijn bezoek aan België, Portugal en Spanje uitstelt. In Spanje had koning Felipe een staatsdiner gepland ter ere van het bezoek van Zelenski. De Oekraïense president zou ook samen met Spaans premier Pedro Sanchez een bilaterale veiligheidsovereenkomst ondertekend hebben. Beide ontmoetingen gaan echter niet door, meldt de woordvoerder van de Spaanse regering.

Russische tegoeden

Het bezoek van Zelenski aan ons land had mogelijk te maken met de bevroren Russische tegoeden. Op dit moment zou het Westen in totaal ruim 275 miljard euro aan Russische gelden bevroren hebben. Daarvan staat ongeveer 190 miljard euro geblokkeerd bij het Belgische bedrijf Euroclear. 

De Europese Unie en de Verenigde Staten overwegen al langer om de interesten op die Russische kredieten te gebruiken om militair materieel aan te kopen voor Oekraïne. Die winsten lopen immers snel op, tot ruim 4 miljard euro per jaar. Al maanden woedt er nu een debat over hoe wettelijk het zou zijn om met dat geld wapens en ander materieel aan te kopen.

Toch willen sommige landen nu nog een stap verder gaan. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben laten blijken dat ze alle bevroren Russische tegoeden, ter waarde van 275 miljard euro , in beslag willen nemen. Verschillende landen zijn echter tegen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan.

Ook Christine Lagarde, het hoofd van de Europese Centrale Bank, keert zich tegen het idee. Ze vindt dat de confiscatie van dat geld een slecht precedent zou zetten en een inbreuk is op de soevereiniteit van een land. Bovendien kan het leiden tot juridische procedures, financiële instabiliteit en vergeldingsacties tegen westerse fondsen in het buitenland, klinkt het. Voorlopig lijkt het plan om de Russische tegoeden volledig te confisqueren dus van de baan.

Volgende maand staat er in Italië een topontmoeting gepland tussen de G7, een intergouvernementeel forum van de zeven vooraanstaande industriële staten Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De kans is groot dat de landen het er opnieuw over zullen hebben.

Bekijk : Anthony Blinken speelt gitaar in Kiev

Videospeler inladen...

Meest gelezen