Youtube

Louche vastgoeddeals en dure etentjes: ex-topman De Voorzorg Limburg Tony Coonen en 8 anderen moeten voor de rechter komen voor corruptie 

De voormalige topman van het socialistische ziekenfonds De Voorzorg Limburg, Tony Coonen, zal zich samen met acht anderen moeten verantwoorden voor de rechtbank in een grootschalig corruptiedossier. Dat heeft de raadkamer in Hasselt beslist. 

In 2021 dook de naam van Tony Coonen voor het eerst op in een grootschalig corruptie- en witwasdossier. Met onder meer de 56-jarige penningmeester van De Voorzorg Limburg en drie vastgoedondernemers werd hij in maart dat jaar opgepakt en bij de onderzoeksrechter voorgeleid. 

Louche vastgoeddeals, dure etentjes en onrechtmatige tankbeurten

Volgens speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Limburg maakte Coonen misbruik van zijn topfunctie bij De Voorzorg in Limburg. Panden en gronden zouden in ruil voor gelden en giften aan bevriende projectontwikkelaars zijn toegewezen. In het onderzoek doken fictieve facturen op, uitgaande van Coonen zijn vennootschap Panta Rhei. Openbare aanbestedingen zouden bewust niet zijn uitgeschreven. Mededinging van concurrenten werd bemoeilijkt. Zo werd de wet op de overheidsopdrachten met de voeten getreden.

Op kosten van De Voorzorg zou Coonen van dure etentjes met topwijnen genoten hebben. Dat bleek uit betalingen met een Visakaart voor ruim 23.000 euro. Zijn toenmalige partner mocht 1.000 euro per uur aan De Voorzorg factureren en hij vergoedde de tankkosten voor zijn schoonouders.

Het meest omvangrijke deel van het dossier gaat over de deals met vastgoedondernemers. Een van hen mocht bijvoorbeeld voor ruim 16 miljoen euro het nieuwe gebouw voor De Voorzorg aan de Capucienenstraat in Hasselt optrekken in ruil voor gunsten aan Tony Coonen en zijn penningmeester.

Drie vakantiecentra van De Voorzorg zijn voor lagere prijzen dan de geschatte prijzen voor een totaalbedrag van 8,5 miljoen euro verkocht aan onder meer twee vastgoedontwikkelaars uit Noord-Limburg. Coonen zou op voorhand een financieel voordeel van 1 miljoen euro hebben besproken, terwijl de penningmeester een kwart miljoen zou opstrijken. Bij andere vastgoeddeals ging het om bedragen van anderhalf miljoen euro.

Naar de rechter

Hij zal zich nu, samen met acht andere verdachten en veertien vennootschappen, moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Coonen wordt verdacht van actieve en passieve omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. 

We gaan tot het uiterste om de belangen van onze organisatie, onze leden en onze medewerkers te verdedigen

Solidaris - burgerlijke partij

Solidaris, het vroegere De Voorzorg, is onder meer burgerlijke partij. "We kunnen alleen maar vaststellen dat het Openbaar Ministerie een duidelijke visie heeft. We gaan het dossier sowieso opvolgen, en we gaan tot het uiterste om de belangen van onze organisatie, onze leden en onze medewerkers te verdedigen. De beslissing over de doorverwijzing is een opluchting, eindelijk is er duidelijkheid over de verdere stappen", zegt Ilse Weeghmans van Solidaris. 

Meest gelezen