Tim Baelus krijgt geen fiscaal attest van de crèche van zijn dochter.
Foto: VRT

Tim uit Brussel dreigt bijna 1.000 euro te mislopen na faillissement crèche

Een vader uit Brussel dreigt een belastingvoordeel van bijna 1.000 euro mis te lopen, omdat de crèche van zijn dochter failliet is. Door de ongewone situatie krijgt de man geen fiscaal attest te pakken. Van de FOD Financiën krijgt hij te horen dat hij zonder het juiste attest geen belastingvoordeel zal krijgen.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

"De opvang van mijn dochter sloot in juni vorig jaar de deuren," begint Tim Baelus zijn verhaal. "Onze dochter kon gelukkig snel naar een nieuwe crèche, maar jammer genoeg slagen we er nu niet in om een fiscaal attest van die gesloten kinderopvang te krijgen. Zo dreigen we een belastingvoordeel van bijna 1.000 euro te verliezen."  

Geen attest, geen geld

Omdat er begin dit jaar geen attest verschijnt in zijn eBox, neemt Tim contact op met de crèche, "maar die leek van de aardbodem verdwenen". Hij belt, mailt en doet een officieel schrijven. Hij contacteert ook de curator die het faillissement van de opvang heeft begeleid, maar krijgt niemand te pakken.  

Daarna klopt hij aan bij Kind & Gezin. "Zij raden me aan om overmacht in te roepen en zo veel mogelijk bewijzen in te dienen dat mijn dochtertje daar verbleef. Maar ze zeggen ook zeker contact op te nemen met mijn lokale belastingkantoor."

Tim krijgt dat kantoor telefonisch niet te pakken. Hij vult dan maar het online contactformulier in en krijgt het deksel op de neus. "Je bent verplicht om een attest af te geven. Zonder dat attest kan er geen belastingvermindering gegeven worden", luidt het formeel antwoord van de Federale Overheidsdienst Financiën.

De mensen die de belastingcontrole effectief uitvoeren, zullen hier wellicht een zaak van overmacht in erkennen

Francis Adyns, woordvoerder FOD Financiën

Tim is met dat antwoord terug bij af. "Ik diende ondertussen mijn belastingaangifte in, en heb voor die post overmacht ingeroepen. Met bewijzen dat mijn dochter daar effectief in de opvang zat, zoals geadviseerd door Kind & Gezin. Ik hoop dat het zo goed komt."

Te veel regeltjes

Volgens professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) is Tim niet verplicht om een fiscaal attest voor te leggen aan de fiscus. Hij kan ook op een andere manier bewijzen dat zijn dochter in de crèche werd opgevangen. "De fiscus houdt te veel vast aan regeltjes en de juiste papieren. Dit verhaal is daar een pijnlijk voorbeeld van. Nochtans bestaat er zoiets als het realiteitsbeginsel in het fiscaal recht. Dat wil zeggen dat je moet belast worden op de werkelijke situatie."

Het verhaal van Tim is geen zeldzaam, alleenstaand geval, zegt Maus. "Voor heel wat aftrekposten gelden de juiste documenten als voorwaarde om ze te kunnen indienen. Dat geldt niet alleen de kinderopvang, maar ook voor giften of de rechtbijstandsverzekering."

Toch zijn geld terug?

Het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2 legt het probleem van Tim voor aan Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het lijkt erop dat Tim zijn belastingvoordeel toch nog zal kunnen verzilveren.

"Het is normaal dat Tim van het lokale belastingkantoor te horen krijgt dat hij een attest moet indienen. Maar onze 'back office', dat zijn de mensen die de belastingcontrole effectief uitvoeren, zal hier wellicht een zaak van overmacht in erkennen. Dan zullen ze aan de man vragen om zoveel mogelijk bewijzen in te dienen dat zijn dochtertje daar effectief heeft verbleven en dat hij die kosten ook echt heeft gemaakt."

Vanuit mijn rechtvaardigheidsgevoel raakt het mij dat die vader een teruggave mist door iets waar hij zelf niets aan kan doen

Michel Maus, professor Fiscaal Recht (VUB)

Als de fiscus toch geen genoegen neemt met de uitleg en bewijzen van Tim, zit er volgens professor weinig anders op dan naar de rechtbank te stappen. "Als de fiscus voet bij stuk houdt in verband met de juiste formulieren, dat is een gerechtelijke procedure voor die vader de enige manier om die teruggaven eventueel toch te krijgen."

Voor Maus zorgen dit soort van situaties ervoor dat het wantrouwen van mensen tegenover de fiscus groter wordt. "Mensen die volledig ter goeder trouw zijn, moeten procedures opstarten voor iets waar zij niets aan kunnen doen. Het is logisch dat er dan wantrouwen ontstaat. Vanuit mijn rechtvaardigheidsgevoel raakt mij dat", besluit Maus.

Meest gelezen