Luister naar

Exit gaat de Catalanen geld kosten

Nieuws
De Catalanen denken als apart land goedkoper uit te zijn, maar dat zal ze tegenvallen.
Peter de Waard
maandag 25 september 2017 om 03:00

Een Catalaan heeft een hamer nodig om een spijker in de wand te slaan. Hij roept zijn zoontje en vraagt of die even bij de buurman een hamer wil lenen. Het zoontje komt na korte tijd terug: ‘Papa, hij wil die hamer niet uitlenen. Hij zegt dat de hamers hem niet op de rug groeien.’ ‘Oké,’ antwoordt de vader, ‘pak dan mijn eigen hamer maar uit de gereedschapskist.’

In Spanje gaan talloze grapjes rond over de spreekwoordelijke zuinigheid van de Catalanen. Dat de 7,5 miljoen Catalanen nu onafhankelijkheid nastreven, zal vooral te maken hebben met het feit dat ze denken beter op de centen te kunnen passen dan de (andere) Spanjaarden.

Uiteraard worden officieel politieke en culturele verschillen als reden voor de afscheiding genoemd, maar bijna altijd zitten daar economische motieven achter. De Catalanen dragen op dit moment meer bij aan de begroting van Spanje dan ze via overheidsbestedingen terugkrijgen. Na een ‘Catalexit’ zouden ze 4 tot 6 procent van het nationaal inkomen meer te besteden hebben, zo rekende ING voor in het rapport De kosten om alleen te zijn. Alleen, dat voordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon, zeker als Catalonië na zijn onafhankelijkheid ook de EU en de eurozone moet verlaten, en daar lijkt het nu op.

De economie is totaal afhankelijk van Spanje en de rest van Europa. De helft van de Catalaanse export gaat naar de rest van Spanje. Van de andere helft gaat driekwart naar de EU. Portugal is een grotere afnemer van Catalaanse producten dan de VS, China en Japan samen. Barcelona en de kust halen het meeste geld binnen via toerisme. Als een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid kiest, dreigt een lange periode van grote onzekerheid. De consumptie valt terug en buitenlandse investeringen storten in. In het gunstigste geval zullen de zuinige Catalanen uit voorzorg meer geld oppotten op spaarrekeningen, wat tot stagnatie kan leiden. In het ergste geval ontstaat, bij het uitzicht van een eigen munt, een bankrun.

De schuld van Catalonië wordt nu voor het grootste deel via Madrid gefinancierd. Maar de rente op het deel van de obligaties dat door Catalonië zelf is uitgegeven, is dit jaar fors opgelopen en ligt nu 0,2 procent boven die van Spanje.

Om nog een grapje erbij te halen: Een Catalaan scheurt het oude behangetje van de muur. De buurman vraagt of hij zijn kamer gaat opknappen. ‘Nee,’ zegt de man, ‘ik ga verhuizen.’ In een onafhankelijk Catalonië zou zoiets weleens bittere werkelijkheid kunnen worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'