Themabeeld.© Shutterstock

18 maanden cel voor dronken Houthalenaar die met mes naar politie zwaait

Houthalen-Helchteren -

Omdat hij met een mes twee agenten te lijf wou gaan, is een 50-jarige Houthalenaar veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel. Tot twee keer toe haalde de dader uit, maar niemand raakte gewond. Enkel door hun stroomstootwapen te gebruiken, kon de politie hem uitschakelen.

Geert Houben

Op 1 april vorig jaar moest de politie in Houthalen-Oost tussenkomen voor een geval van intrafamiliaal geweld. De man verklaarde onder invloed van drank en drugs in een psychose te zijn beland. Toen hij zijn vrouw begon toe te takelen, wist zijn partner naar de buren te vluchten om hulp te roepen. Al snel stond de politie aan de voordeur van de betichte. De Houthalenaar begroette hen door met een mes op zijn dorpel te zwaaien. Tot twee keer toe zou de betichte richting de agenten uithalen, gelukkig wisten ze telkens opzij te springen. Niemand raakte gewond.

“Schiet me dood”

Tijdens zijn proces in Hasselt verklaarde de Houthalenaar dat hij in een psychose zat. “De politie heeft overdreven. Ik snap niet dat ze niet weten hoe om te gaan met iemand die dronken is en in een psychose zit.” “Dus is het de fout van de politie”, repliceerde de verbaasde rechter.

Een poging om hem vorig jaar met pepperspray te overmeesteren, mislukte. De man riep naar de agenten dat ze hem maar moesten doodschieten. “Een agent trok zijn dienstwapen, gezien de agressieve houding van beklaagde”, aldus de procureur. “Het was een geluk dat een derde inspecteur ter plaatse kwam en met succes zijn stroomstootwapen kon gebruiken.”

Begeleiding

Volgens de betichte was de kankerdiagnose bij zijn vrouw hem teveel geworden en verergerde dit de spanningen. Op de dag van de feiten dronk hij in sneltempo een fles wijn leeg en stak zelfs de band van zijn wagen kapot. Na de aanval zocht de man hulp voor zijn drugs- en alcoholprobleem. Ook is hij in behandeling bij een neuropsycholoog waardoor hij aangepaste medicatie krijgt voor zijn bipolaire stoornis. “Het is duidelijk dat beklaagde nood heeft aan begeleiding en therapie. Voor zijn maatschappelijke integratie zal de rechtbank de uitvoering van de celstraf met uitstel opleggen”, aldus de rechter in het vonnis.

Het komt de Houthalenaar nu op 18 maanden cel voorwaardelijk te staan. Zo moet de veroordeelde zijn behandelingen voort zetten en actief opzoek gaan naar werk. De rechtbankkosten van bijna 320 euro zijn voor de vijftiger. Op een later tijdstip bepaalt de rechtbank de aan de agent verschuldigde schadevergoeding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer