Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Prins Laurent.Beeld belga

Wat wordt het verdict voor prins Laurent? Is defensieminister Vandeput (N-VA) een speelbal van de legertop en kunnen we binnenkort reclameblokken niet meer doorspoelen? U leest dit, en meer, in onze lunchbreak.

In het nieuws

1. Live: een speciaal ingerichte commissie beslist of prins Laurent dit jaar 15 procent van zijn dotatie kwijtspeelt

Een deel van de bespreking vindt plaats in openbare zitting, maar voor de beraadslaging en de stemming gaan de deuren toe. De definitieve beslissing valt pas volgende week wanneer de plenaire Kamer zich uitspreekt. Volg de hoorzitting via de livestream hierboven.

2. Werd Steven Vandeput bedrogen door zijn eigen leger?

Het leger heeft informatie achtergehouden voor de regering, maar gaat het om een 'zware inschattingsfout' of een 'poging tot manipulatie'? Die vraag wil defensieminister Vandeput (N-VA) beantwoord zien. De baas van de luchtmacht wist al bijna twee jaar dat de F-16's langer in gebruik kunnen blijven. De minister wist van niets.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA)Beeld BELGA

"De troepen in de hand houden, is een minimale voorwaarde voor politiek functioneren", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout.

Kolonel Harold Van Pee, die de leiding heeft over de vervangingsprocedure van de F-16's, wist naar eigen zeggen van de studies van vliegtuigbouwer Lockheed Martin over de levensduur van de toestellen. Gisteren zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nog het omgekeerde. "Maar die studie vertelt niets nieuws. Die is overroepen."

Het oogt soms knokig en uit de tijd. Maar net wanneer de tegenstrever zich rijk rekent, treft de sp.a uit het niets raak. Net als met Juventus Turijn in het voetbal ben je nooit klaar met de oppositie van de Vlaamse socialisten. Hoe de sp.a zichzelf in het F-16-dossier weer op de kaart zet.

3. Sven Gatz wil reclame doorspoelen verbieden

Als de tv-zenders en distributeurs geen oplossing vinden voor het uitgesteld kijken, wil minister van Media Sven Gatz (Open Vld) ingrijpen en het doorspoelen van reclame verbieden. Telenet is alvast tegen.

4. Mogelijke bommenlegger Austin gedood bij explosie tijdens politie-interventie

De hoofdverdachte die in verband wordt gebracht met vier pakketbommen in de Amerikaanse stad Austin is gedood tijdens een politieoperatie. Dat melden Amerikaanse media, en wordt bevestigd door de politie.

5. Trump feliciteerde Poetin, ook al werd hem in hoofdletters gevraagd om dat niet te doen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren gebeld met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt en wordt gemeld door Amerikaanse media. Trump feliciteerde Poetin daarbij met zijn verkiezingsoverwinning, ook al hadden zijn adviseurs hem dat ten stelligste afgeraden.

Intussen heeft voormalig Playboy-model Karen McDougal, die beweert dat ze in het verleden een affaire had met Donald Trump, een rechtszaak aangespannen waarmee ze haar geheimhoudingsovereenkomst hoopt nietig te laten verklaren. 

Karen McDougal.Beeld Instagram

6. Gilles De Coster mag niet op Studio Brussel

Studio Brussel heeft een gepland interview met Gilles De Coster 'van hogerhand' moeten schrappen. Omdat de VRT geen promotie wil maken voor tv-programma's van concurrerende zenders op zondagavond, valt bij de zender te horen.

7. 93 nieuwe namen voor Pukkelpop, met onder meer Imagine Dragons en Oscar & The Wolf

De derde aankondiging namen van Pukkelpop is een grote. Onder die namen vallen vooral headliners Imagine Dragons, Travis Scott én Belgisch geweld Bazart en Oscar & The Wolf in het oog. Zij vervoegen de al eerder aangekondigde Kendrick Lamar, The War On Drugs, N.E.R.D, Arcade Fire en Dua Lipa

Aan de koffieautomaat

1. Hitler is al bijna 73 jaar dood, maar nu pas komt de waarheid boven

Adolf Hitler is wel degelijk in de late namiddag van 30 april 1945 gestorven in de Führer-bunker in Berlijn en de Russen bezitten zijn laatste stoffelijke resten. Pas 73 jaar na zijn dood staat dit voor het eerst wetenschappelijk als een paal boven water

2. Bij Zeus, wat een goddelijk boek: Stephen Fry schrijft een pageturner over de Griekse mythen

Van de god van christenen, joden en moslims moet de overtuigde atheïst Stephen Fry (60) niks hebben. Met de Griekse goden echter danst de Britse allesweter breed lachend de sirtaki. Omdat het net mensen zijn.

3. Deze 10 beelden wonnen de prestigieuze Sony World Photography Awards

Ze werden geselecteerd uit honderdduizenden inzendingen van over de hele wereld. En gisterenavond kregen ze elk een van de tien prestigieuze Sony World Photography Awards. 

Vier springplanken en een duiker in vrije val, de Indonesische winnaar in de categorie Motion.Beeld Fajar Kristianto