© gvh

De asbest-vuilniswagen komt... zodra er centen zijn

Limburg.net is klaar om asbest op te halen bij privé huishoudens, maar wacht nog op de centen. Wellicht kunt u vanaf het najaar met een doe-het-zelf-pakket van 30 euro aan de slag.

Mark van Luyk

Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan dat alle Vlamingen asbest op straat konden zetten voor ophaling, maar op dit moment zijn er nog maar 8 van de 25 Vlaamse afvalintercommunales die een goedkeuring hebben gekregen voor de subsidies. “Op dit moment kan nog maar 1 op 4 Vlamingen gebruik maken van asbest-ophaling aan huis”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). Dat is volgens Groen te weinig. “We betalen allemaal belastingen. Bovendien kunnen mensen die wel van dit project profiteren asbest op een veel veiligere manier laten afvoeren.”

Het is de bedoeling dat mensen die bv. asbest golfplaten willen afbreken een pakket kunnen afhalen bij hun plaatselijk containerpark. Voor 30 euro krijgen ze één grote afsluitbare big bag, een handleiding, een veilig mondmasker en een beschermend wegwerppak. De intercommunale MIWA, in de streek van Beveren, startte een jaar geleden met het project. Er werden 500 pakketten verkocht en 159,5 ton asbesthoudende golfplaten opgehaald op één jaar tijd.

Aanhangwagen

Ook bij de Limburgse intercommunale Limburg.net staat een plan klaar, maar voorlopig staat de subsidiepot droog. “We hadden willen starten op 1 mei, maar wellicht wordt het iets voor het najaar omdat de budgetten zijn bevroren door de verkiezingen”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “Het pakket zal te koop zijn in al onze containerparken. Een kraanwagen komt dat materiaal ophalen op een asbestronde tijdens een aangekondigd tijdstip. Het wordt straks ook mogelijk voor privépersonen om een container te laten plaatsen bij grote asbestwerken. Dat kost dankzij subsidies maar 170 euro.”

Huishoudens kunnen nu hun asbest gratis kwijt op het containerpark, maar vanaf 200 kilo betaalt u 80 cent per kilo. “Het nieuwe systeem geeft niet alleen een financieel voordeel, maar het is ook een stuk veiliger voor de mensen zelf en de buurtbewoners. Het blijft een vuil goedje voor de gezondheid en dus niet ideaal om af te voeren met een open aanhangwagen.”

Volgens het kabinet van minister van Leefmilieu Koen Van Den Heuvel (CD&V) zal tegen het eind van het jaar 52 procent van de burgers gebruik kunnen maken van het nieuwe systeem. “Waarom is dat geen 100 procent?,” vraagt Johan Danen zich af. “Vlaanderen moet tegen 2040 asbestvrij zijn, maar hoe krijg je dat voor elkaar als je voor een klein project zelfs geen geld over hebt?”