Direct naar artikelinhoud
Stroomtekort

Marghem wijst Electrabel aan als mogelijke schuldige voor stroomproblemen

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).Beeld BELGA

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) wil juridisch laten onderzoeken of Electrabel aansprakelijk is voor de mogelijke stroomtekorten komende herfst. Dat meldde de minister op een persconferentie. Over concrete maatregelen om mogelijke tekorten op te vangen wordt de komende dagen onderhandeld.

De persconferentie komt er nadat het Planbureau vorig weekend liet verstaan dat het niet uitgesloten is dat in november een aantal zones in ons land van het elektriciteitsnet gehaald worden omdat er een stroomtekort dreigt. De reden is dat in november maar één van de zeven kerncentrales in ons land stroom zal leveren.

"Een donderslag bij heldere hemel." Zo omschreef minister Marghem de aankondiging van Electrabel dat de kerncentrales Tihange 3 en 2 niet zouden heropstarten in september en oktober, maar pas in maart en juni volgend jaar. Daardoor zal in november enkel Doel 3 draaien en zijn stroomtekorten mogelijk. In december draaien slechts 2 centrales.

'Electrabel heeft een grote verantwoordelijkheid'
Energieminister Marghem (MR)

"Electrabel heeft een grote verantwoordelijkheid. We gingen er van uit dat de kerncentrales deel zouden uitmaken van het nucleaire park, maar van de ene dag op de andere blijkt dat niet zo te zijn. Dat is extreem shockerend", haalde de minister uit.

Daarom wil ze met juristen onderzoeken hoe de regering met deze "brutale en onaanvaardbare" situatie zal omgaan. "Niemand had zich aan deze situatie verwacht", benadrukte Marghem. 

Toch wil de minister "geen paniekvoetbal" spelen. Ze wijst erop dat er nog tot 1 november, wanneer de weerkundige winter begint, tijd is om een oplossing te vinden. Daarom is het volgens haar nutteloos om het publiek nu al te sensibiliseren. "Vorig jaar waren we ook niet ver verwijderd van de activering van het afschakelplan, maar het heeft geen zin daar twee maanden of zes weken op voorhand over te praten. Ik roep iedereen op er kalm, sereen en factueel naar te kijken."

Overleg

De komende dagen zal Marghem met de bevoegde instanties overleggen. "Indien er geen concrete oplossingen komen, dan zullen we de middelen gebruiken die voorhanden zijn." Naast het afschakelplan oppert ze ook de stroomcentrale in Vilvoorde en stroom aankopen in het buitenland als opties.

"Transparant gecommuniceerd"

De woordvoerster van Engie Electrabel laat weten dat het bedrijf steeds "in alle transparantie gecommuniceerd heeft". "Na de eerste vaststellingen van betondegradatie aan Doel 3 in oktober 2017 hebben we onmiddellijk laten weten dat we ook de andere eenheden zouden inspecteren. Betondegradatie verschilt van gebouw tot gebouw en we zijn bezig met de analyses, inspecties en herstellingswerken. Dat neemt tijd. Voor een heropstart hebben we ook groen licht nodig van het FANC", aldus de woordvoerster.

"Nucleaire veiligheid is onze prioriteit. Het is onze verantwoordelijkheid om de eenheden in alle veiligheid uit te baten onder toezicht van het FANC. Dat is onze rol, en die is duidelijk", klinkt het verder.

Open Vld: "Onaanvaardbaar"

Intussen eist Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten dat energieminister Marghem "onmiddellijk" een strategische reserve aanlegt om deze winter de bevoorradingszekerheid te garanderen. Elk mogelijk risico dat het licht deze winter zou uitgaan, is "onaanvaardbaar" voor de Vlaamse liberalen. "Mensen en bedrijven moeten gerust de winter kunnen ingaan", zegt Rutten.

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem.Beeld BELGA

De Vlaamse liberalen eisen nu van de Franstalige liberale energieminister dat ze voor zekerheid zorgt en geen enkel risico loopt. Ze vragen "met klem aan federaal minister van Energie Marie Christine Marghem om onmiddellijk werk te maken van een strategische reserve om mogelijk stroomtekort te compenseren", luidt het maandagmiddag.

De partij vraagt ook werk te maken van de concrete uitrol van het Energiepact, waarin de kernuitstap in 2025 zit opgenomen. "We moeten onverkort en versneld dit Energiepact uitvoeren", zegt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz. "In het Energiepact zit alles om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden."

"Ongezien"

Oppositiepartij sp.a noemt het "ongezien" Marghem "de verantwoordelijkheid voor het nijpend energietekort volledig doorschuift naar Electrabel".

"In 2015 heeft deze regering nog samen met Electrabel een persconferentie gegeven om aan te kondigen dat de kerncentrales langer open zouden blijven voor de energiebevoorrading van ons land", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "We zijn drie jaar verder en nu dreigt er een energietekort omdat er te veel op kernenergie werd gerekend. Begrijpe wie begrijpen kan."

De sp.a wijst de regering - "met Marghem en de N-VA op kop" - met de vinger. "Marghem zegt dat we het hoofd koel moeten houden en we nog enkele weken tijd hebben tot de winter doorbreekt. De waarheid is dat er gewoon geen kortetermijnoplossing meer bestaat."

Sp.a-kamerlid Karin Temmerman.Beeld Photo News