Direct naar artikelinhoud
NieuwsFilmfestival van Cannes

#MeToo-lijst zorgt voor nervositeit in Cannes, ook een Oscar-winnaar zou vermeld worden

Actrice Judith Godrèche klaagde op de Césars mistoestanden in de filmindustrie aan. Mogelijk volgen in Cannes nieuwe MeToo-onthullingen.Beeld AP

Het Filmfestival van Cannes 2024 belooft een bewogen editie te worden. Er wordt namelijk gefluisterd dat er op het festival een lijst onthuld zal worden met daarop de namen van tien mannen uit de filmwereld die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Om wie het precies gaat, is voorlopig nog niet bekend, maar er zou ook een Oscar-winnaar tussen zitten.

Een anonieme bron zou de lijst opgestuurd hebben naar het Nationaal Centrum voor Film in Parijs. Veel meer informatie is er momenteel nog niet, maar de organisatie van het filmfestival neemt de beschuldigingen alvast serieus. Volgens de krant Le Figaro werd er in sneltempo nog een crisisteam op poten gezet. Dat team zou ­– wanneer de lijst openbaar wordt gemaakt tijdens het festival – reageren door gasten die worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag van de rode loper te weren en door gaten in het schema op te vullen als een film niet meer vertoond wordt na de onthullingen. Cannes-voorzitter Iris Knobloch spreekt van een “versterkte waakzaamheid”.

Om welke mannen het precies gaat, is dus nog niet bekend. Al zou de lijst wel enkele grote namen uit de filmwereld bevatten. Nog volgens de geruchtenmolen zou een van de beschuldigden dit jaar zelfs in de officiële competitie meedingen naar de Gouden Palm. Een van de andere mannen op de lijst zou thuis een Oscar voor beste acteur op de schouw hebben staan.

De geruchten zorgen voor een gespannen sfeer op het festival. “Top­talent ligt wakker van de voorspelde onthullingen en artistieke teams zijn doodsbang dat hun films overschaduwd zullen worden door dergelijke beschuldigingen”, aldus Le Figaro. Zeker omdat de Franse filmindustrie de voorbije maanden sowieso al in zwaar weer zat. Nadat klachten over grensoverschrijdend gedrag eerder nogal makkelijk werden weggewuifd, staat het thema plots weer hoog op de agenda. Zo werd acteur Gérard Depardieu onlangs gearresteerd en verhoord nadat verschillende vrouwen hem hadden beschuldigd van verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag.

En dan is er nog het verhaal van actrice Judith Godrèche, die in februari getuigde dat ze in de jaren tachtig als minderjarige werd verkracht door de regisseurs Jacques Doillon en Benoît Jacquot. Tijdens de uitreiking van de Césars, de Franse filmprijzen, omschreef ze de filmindustrie als een dekmantel voor de uitbuiting van minderjarigen. Godrèche maakte met Moi aussi ook een kortfilm over #MeToo in de filmwereld. Die film werd in Cannes last minute nog aan het programma toegevoegd. “Om te helpen weerklank geven aan de verschillende getuigenissen”, klonk het in een persbericht.