Robin zag zijn boezemvriend voor zijn ogen sterven: “Ik kan het niet vatten. Gianny zat boordevol plannen”

© bsf/if

Metaalarbeider Gianny Bernard (22) uit Kemzeke is vrijdagnacht om het leven gekomen toen hij op het kruispunt van de spoorzate met de Holleweg in Sint-Gillis-Waas met zijn brommer op een auto reed. Zijn bijzitter en boezemvriend raakte lichtgewond.

Bert Foubert

Het ongeval gebeurde kort na middernacht. Gianny Bernard ging na een avondje uit in Sint-Gillis-Waas samen met zijn boezemvriend Robin Nachtegael nog een pizza afhalen, die ze thuis in Kemzeke wilden opeten. Samen op één brommer reden ze via de spoorzate huiswaarts, toen het ter hoogte van het kruispunt met de Holstraat plots fout ging. Gianny, die aan het stuur zat van de brommer, reed vol in de flank van een voorbijrijdende auto.

Boezemvrienden

“Van wat er toen gebeurd is, herinner ik me niet veel meer”, vertelt Robin Nachtegael. “Het kruispunt is daar niet bijzonder goed verlicht, maar we hadden het al vaker genomen. Wellicht moet Gianny bij het oversteken ervan verstrooid geweest zijn.” De hulpdiensten probeerden de bestuurder ter plaatse nog drie kwartier lang te reanimeren, maar konden uiteindelijk alleen nog maar zijn dood vaststellen. Robin Nachtegael liep door de klap slechts lichte verwondingen op.

“Ik kan het nog steeds niet vatten”, rouwt hij. “Ik kende Gianny al sinds de lagere school. We waren echte boezemvrienden. Gianny had net een moeilijke periode overwonnen en zat boordevol plannen. Hij woonde in bij een bevriend koppel, maar was volop op zoek naar een eigen huisje. Daar wou hij samen met zijn hond Spike zijn leven verder uitbouwen.”

Het parket van Dendermonde stuurde een verkeersdeskundige naar de plaats van het ongeval. Die stelde vast dat het ongeval wellicht te wijten was aan het rijgedrag van het slachtoffer. “Volgens de eerste bevindingen zou de bestuurder van de bromfiets geen voorrang verleend hebben aan de voorbijrijdende auto”, zegt woordvoerster Eva Brantegem van het parket Oost-Vlaanderen.

De chauffeur van de auto, die door de klap in de gracht was beland, was zwaar onder de indruk van het ongeval. “Ik kende Gianny ook”, getuigt hij. “Ik heb een deel van mijn jeugd met hem doorgebracht. Ook al is het ongeval niet mijn schuld, toch wenste ik dat ik vijf minuten later voorbij het kruispunt was gereden.”