Direct naar artikelinhoud
Atletiek

Nafi Thiam verkozen tot beste atlete ter wereld

Prins Albert II van Monaco en IAAF-voorzitter Sebastian Coe poseren met Nafi Thiam tijdens de IAAF Athletics Awards in Monaco.Beeld REUTERS

Nafi Thiam heeft vanavond weer geschiedenis geschreven. De 23-jarige Naamse is door het publiek en de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Atlete van het Jaar. 

De meerkampster haalde meer stemmen dan polsstokspringster Ekatarina Stefanidi en langeafstandsloopster Almaz Ayana. Die laatste won vorig jaar de trofee. Nooit eerder was een Belg genomineerd voor de prijs.

De grootste concurrente van Thiam was de Griekse Stefanidi, die door de Europese atletiekbond verkozen was tot hún atlete van het jaar. Zij is net als onze landgenote wereld-, olympisch en Europees indoorkampioene in haar discipline. 

7.000-puntengrens

Thiam, nog altijd maar 23, deed in 2017 wat bijna niemand voor mogelijk hield: nog beter doen dan in 2016, toen ze olympisch goud won. Ze begon het jaar met de Europese indoortitel in Belgrado, en ging in mei in Götzis als vierde atlete ooit over de 7.000-puntengrens met 7.013 punten. In augustus volgde in Londen de wereldtitel in de zevenkamp.

"Doe het op je eigen manier. Luister niet teveel naar anderen en vooral: amuseer je", was de raad van Thiam op het podium aan alle atleten.

De Rising Star-trofee, die ze vorig jaar zelf won, mocht Thiam dit jaar uitreiken. Op het podium verloor ze tot hilariteit van de zaal haar schoen. De prijs ging naar de Cubaanse Yulimar Rojas, wereldkampioene hinkstapspringen. 

Thiam raakt haar schoen kwijt tijdens de prijsuitreiking.Beeld BELGA