Kelders van hotel van topvoetballer herbergen zeldzame schat

© Joh

In de kelder van de Gulde Schoen, het nieuwe suitehotel van Rode Duivel Mousa Dembélé en zijn zus Assita, is een schat 18de-eeuwse voorwerpen aangetroffen. “Heel uniek en het past perfect in het historische verhaal van het pand”, zegt Assita.

kvh

Het suitehotel De Gulde Schoen opent in maart. In een afgesloten keldervertrek hebben stadsarcheologen honderden goed bewaarde voorwerpen aangetroffen. “Achter een gemetste muur hebben we in het keldervolume porseleinen serviezen, glaswerk, keramieken kookpotten, tafelversiering en gipsen beelden teruggevonden uit de achttiende eeuw”, zegt stadsarcheoloog Tim Bellens. “De ruimte, die niet voorkomt op het bouwplan, is ‘toevallig’ ontdekt omdat de familie Dembélé er een wellness met zwembad wilde installeren.”

De vondst is uniek, en niet alleen omdat alles zeer goed bewaard is gebleven. “Uit een en dezelfde periode zo veel kook- en eetgerei en porseleinvondsten terugvinden is vrij uitzonderlijk”, zegt atelier- en depotverantwoordelijke Jerry Driesen. “In tegenstelling tot de meeste vindplaatsen was deze kelder volledig droog, waardoor alles goed bewaard is gebleven. Voor glas en aardewerk is dat niet uitzonderlijk, maar dat is het wel voor gipsen beeldjes in een natte omgeving.”

Pand uit 1400

Waarom de voorwerpen in de kelder zijn achtergelaten, is niet bekend. “Waarschijnlijk is alles ten gevolge van een calamiteit al kapotgegaan voor het dumpen in de kelderput. Is de keuken ingestort ten gevolge van een bombardement of brand? Het zijn slechts gissingen, want tot dusver hebben we geen bronnen die dit kunnen bevestigen.”

Specialisten zijn na de ontdekking aan de slag gegaan om een aantal voorwerpen te restaureren. Een kleine selectie zal in de lobby van het hotel worden tentoongesteld. De rest wordt ter bewaring ondergebracht in het onroerendgoed-depot van de stad.

Voor de familie Dembélé past de vondst perfect in het verhaal van het pand. “Het zijn twee samengevoegde panden uit 1400”, zegt Assita Dembélé die het suitehotel samen met broer Mousa zal uitbaten. “We willen er geen museum van maken, maar als we met een aantal mooie spullen de geschiedenis van het hotel kunnen illustreren, doen we dat graag. De panden zouden ooit deel hebben uitgemaakt van een klooster, en verder zouden enkele kunstenaars en ook antiquair Zeberg er hebben gehuisd. Gezien de vele serviezen en kookpotten zal het wellicht ooit een taverne of hotel zijn geweest.”

De Gulde Schoen en haar negen suites openen op 19 maart 2018. “De bovenverdiepingen zijn klaar, de benedenverdieping is volop in opbouw. Hier komt behalve de lobby ook een restaurant en café.” De suites, die nu al te boeken zijn, kosten tussen de 325 en 725 euro per nacht.