Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Gezochte dader van aanslag Barcelona doodgeschoten door Spaanse politie

Gezochte dader van aanslag Barcelona doodgeschoten door Spaanse politie
Beeld AFP

De Catalaanse politie heeft de gezochte hoofdverdachte van de aanslag op de Ramblas doodgeschoten in Subirats, een gemeente op zo'n 50 kilometer van Barcelona. Dat bevestigt de politie op Twitter. 

De politie had eerder melding gemaakt van een incident in Subirats, waarbij een man met "iets dat lijkt op een bomgordel" werd neergeschoten. Intussen heeft de politie bevestigd dat het om Younes Abouyaaqoub (22) gaat, de hoofdverdachte van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, en dat de man overleden is.

De Spaanse ontmijningsdienst TEDAX kwam ter plaatse om het lichaam van de verdachte op explosieven te onderzoeken.

De politie heeft in Subirats een perimeter ingesteld en zocht nog naar een mogelijke medeplichtige. Ook werd een verdachte bestelwagen, die is teruggevonden in Sant Sadurni d'Andoia, vlakbij Subirats, onderzocht. Volgens Josep Lluis Trapero bleek uit het onderzoek echter dat Abouyaaqoub alleen was toen hij in Subirats werd neergeschoten en dat de bestelwagen niets met de feiten te maken had. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Bomgordel

Twee verschillende bronnen hadden aan de politie gemeld dat ze de man vlakbij, in Sant Sadurni d'Andoia, hadden opgemerkt. "Enerzijds liep bij het politiecommissariaat in Vilafranca, waar net een coördinatievergadering afgelopen was, informatie binnen dat iemand die op Younes Abouyaaqoub leek, was opgemerkt vlakbij een treinstation in Sant Sadurni d'Andoia", zei Trapero. "Korte tijd nadien belde een vrouw uit Sant Sadurni d'Andoia naar de politie. Zij zei dat ze eker was dat ze Abouyaaqoub gezien had. Het was haar ook opgevallen dat de man te warm gekleed was."

Een lokale politiepatrouille ging ter plaatse en merkte een man op die zich gehurkt schuilhield in een wijngaard, aldus Trapero. "De agenten riepen de man en vroegen hem zich te identificeren. Hij droeg een T-shirt en een hemd met lange mouwen, dat hij opende. Hij riep: "Allah is groot." De agenten zagen dat hij iets droeg dat op een explosievengordel leek. Ze openden het vuur en schoten de man dood."

In de uren nadien werd Abouyaaqoub officieel geïdentificeerd en bleek dat zijn bommengordel vals was. 

Vier verdachten opgepakt en acht gedood

Younes Abouyaaqoub reed afgelopen donderdag in op een menigte op de drukke straat Ramblas in het centrum van Barcelona. Nadien kaapte hij een wagen en ging hij ervandoor. Met die wagen reed Abouyaaqoub de stad uit, waarop hij de Ford en zijn doodgestoken eigenaar in Sant Just achterliet. Daar liep tot nu toe het spoor dood, meldde de politie vanmiddag nog. De Catalaanse politie verspreidde vandaag een Europees opsporingsbevel in vier talen.

Tot nu toe zijn vier verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils opgepakt en acht gedood, zo heeft het hoofd van de politie vanavond tijdens een persconferentie laten weten. Hij bevestigt nu ook dat imam Abdelbaki Es Satty, die gezien werd als de spil in het terreurnetwerk, omgekomen is bij de explosie in een huis in Alcanar.

In die woning, zo'n 200 kilometer van Barcelona, werden de aanslagen voorbereid. Woensdagavond deed er zich een forse ontploffing voor, minder dan 24 uur voor de aanslagen die aan vijftien mensen het leven hebben gekost.

De politie zegt geen indicaties te hebben dat er meer dan twaalf betrokkenen waren bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. "De twaalf personen waarvan we gezegd hebben dat we die zochten, zijn gevonden", aldus Trapero. "Vier zijn er opgepakt, de andere acht zijn neergeschoten. Het onderzoek gaat verder en we sluiten niet uit dat er in de komende weken nog ontwikkelingen volgen."

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook: Politie bevestigt: eigenaar van gekaapte auto is vijftiende slachtoffer van aanslagen Barcelona