Direct naar artikelinhoud
Sunday morning playlist

Vuilbekkerij en liefdesliedjes: de favoriete muziek van Xavier Taveirne op zondagochtend

Xavier TaveirneBeeld rv

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Xavier Taveirne.

“Ik heb altijd gewerkt in het weekend. Zo lang ik maar niet moet meedraaien met de rest van de wereld, dat zou me kapot maken.” Xavier Taveirne heeft – zo lijkt het toch op het eerste gezicht – lak aan wat anderen van hem denken. Zijn muzikale opvoeding was nagenoeg onbestaande, al herinnert hij zich één vaste waarde: Made in Germany, het schlagerprogramma op woensdag bij Radio 2. "Eigenlijk heb ik dat altijd fijn gevonden: dat ik van mijn ouders niets goed moest vinden. Ik heb altijd mijn eigen weg gezocht."

Mon cheri chouchou

Als radiopresentator bij onder andere De ochtend was hij al de bellenman van Vlaanderen, nu presenteert hij samen met Phara De Aguirre ook het onzinkbare schip der Vlaamse tv-programma’s: De zevende dag. Daarnaast geeft hij ook nog les als docent radio. Of er dan nog tijd is voor de liefde en het leven?

“Mijn lief en ik moeten het vaak hebben van de gestolen momenten. Ik ben geen fan van het soort samenzijn genre ‘mon cheri chouchou’. Laat ons gewoon samen zijn, en we zullen eens zien of we nog drie uur door de stad kunnen wandelen zonder elkaar te vervelen.”

'Ik ben geen fan van het soort samenzijn genre ‘mon cheri chouchou’'
Xavier Taveirne

Het kastje

‘Mystery of Love’, ‘Loving you’, ‘If We’re In Love’, ‘You Are Beautiful’, … Het nuchtere werkpaard Taveirne leek ons helemaal geen romanticus, maar het gros van de nummers in zijn lijst zijn toch onmiskenbare odes aan geliefden of de liefde zelf.  

“Ik ben niet iemand die drie jaar in een wachtkamer gaat zitten omdat ik een oogje op iemand heb. Ofwel is er liefde, ofwel is ze er niet. Voor mij is het erg simpel. Minnie Riperton zingt: ‘No one else can make me feel the colours that you bring.' Als je dat kunt voelen bij iemand, ook op de momenten dat het héél kut is, dan zit je goed.”

Melancholie is de brandstof voor elke zondag, poneert Taveirne poëtisch, en bijgevolg is het dan ook de perfecte dag voor een glas wijn en ‘Madrid’ van Kommil Foo. “Je kunt ergens prima op je plek zitten, maar toch even nostalgisch terugdenken aan een bijzonder moment, een ontmoeting die je is bijgebleven. Even dat kastje met herinneringen openen, waarna je het weer perfect kunt afsluiten.” 

Xavier Taveirne: 'Ik pas niet tussen al die lijstjes die getuigen van zogezegd goede smaak.'Beeld VIER

In datzelfde kastje zit ook zijn plaat van Jack Johnson. “Het is de soundtrack van mijn eerste verliefdheid op een jongen, toen ik nog niet eens besefte wat verliefd zijn was. Ik heb daar uren naar geluisterd, en ik vind het de perfecte zondagochtendtrack. En daarmee kunnen we ook langzaam uit de melancholie en tristesse stappen, want de rest van mijn lijstje hoort bij een compleet ander deel van mijn dag."

Het equivalent van de Millet-jas

Taveirne stelde zijn lijstje op zoals zijn zondag aanvoelt: van een onverstoord en kalm opstaan, naar in gang schieten, de adrenaline voelen pompen, live in uitzending gaan en al zingend terug naar huis keren. "Nadat ik De slimste mens won, heb ik gemerkt dat dit soort lijstjes belangrijk is. Toen ik dat besefte, dacht ik: 'Oei, ik pas niet tussen al die lijstjes die getuigen van zogezegd goede smaak'. Alsof dat dat een hedendaags equivalent is van de Millet-jas. Zo'n beetje tegen elkaar staan opschurken met 'Ik heb het ingewikkeldste boek gelezen.' Fuck dat."

Met Iggy Azalea, Kelly Rowland en, jawel, Miley Cyrus sluiten we de zondag van Xavier Taveirne op feestelijke wijze af. "Toen 'Party in the USA' van Miley Cyrus net uitkwam, verbleef ik tijdens de Fourth of July in de Verenigde Staten. Die dag werd dat nummer een soort anthem, een politiek statement dat ik aan het einde van de dag helemaal kon meezingen. Het is een herinnering aan één van de meest onbezorgde dagen uit mijn leven, met vrienden in New York, gewoon aan mezelf denken, fuck al de rest. Dat was erg bevrijdend en ik denk er vaak aan terug. Ik moet nog meer leren leven in het moment. Iets meer egoïsme aan de dag leggen is niet slecht, integendeel. Ik ga iets vaker luisteren naar wat ik wil, zonder schuldgevoel. Daar doe ik me niet heiliger voor dan ik ben."

'Ik moet nog meer leren leven in het moment. Iets vaker luisteren naar wat ik wil, zonder schuldgevoel'
Xavier Taveirne