Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Nieuwe Antwerpse partij zkt. partijprogramma: "Als je je presenteert als nieuwe partij doe je dat best met nieuwe standpunten"

Oprichters Ali Acer en Khalid El Jafoufi.Beeld rv Illias Teirlinck

Enkele Antwerpenaren stelden afgelopen weekend hun nieuwe partij Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) voor. Die partij richt zich op de centrumkiezer en roept burgers op om via burgerinitiatieven taken van de overheid over te nemen en zo het overheidsgeld voor de sociale zekerheid afslanken. Alleen, zonder partijprogramma is het vooralsnog moeilijk om een duidelijk beeld te scheppen D-SA.

Teleurgesteld in de klassieke politieke partijen richtte een groep jonge Antwerpenaren, allen met een migratieachtergrond, de nieuwe partij Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) op. De partij profileert zich expliciet als centrumpartij. Het is de bedoeling van de oprichters, opiniemaker Khalid El Jafoufi en advocaat Ali Acer, om in oktober deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Morad Ramachi zal optreden als lijsttrekker. Hij zetelt momenteel als onafhankelijk districtsraadslid in Antwerpen. Ramachi was eerst een onafhankelijke op de lijst van Groen, maar sneed na enkele inhoudelijke meningsverschillen de banden met de partij door.

D-SA stelde voorlopig zes partijleden voor, drie onder hen hebben een verleden bij een andere partij. Yeliz Citak was van 2006 tot 2012 als districtsschepen in Hoboken voor sp.a. Arfan Saber zetelt nog altijd voor Groen als districtsraadslid in Deurne, maar zegt "dat het in de wandelgangen wel al langer geweten was dat ik sympathie had voor D-SA". De partij doet hem met zijn focus op burgerparticipatie denken aan zijn eerste politieke liefde, Spirit.

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?
Message Input

Zoals de naam doet vermoeden, doet de partij immers "een oproep naar de burger en de kiezer". Jafoufi verwijst naar het idee van de 'participatiesamenleving': "Burgers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen."

Burgerbegroting

En wat moeten we verstaan onder een 'participatiesamenleving'? "Tja, ik vroeg het mij ook af na het lezen van het partijmanifest", zegt Antwerps politicoloog Dave Sinardet (VUB). Sinardet noemt het idee "onvoldragen". Hij wijst er ook op dat er weinig lijn te krijgen valt in het manifest. "Wat ik mis, is een concreet partijprogramma met voorbeelden. Als je je presenteert als nieuwe Antwerpse partij, lijkt het mij ook best dat je dat doet met nieuwe standpunten voor dat niveau."

'Burgers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen'
Opiniemaker Khalid El Jafoufi

Ook Ramachi beseft dat. "We willen zo snel mogelijk met een lijst en programma komen", zegt hij. Concreet wil de partij een kader scheppen waarin burgers initiatieven kunnen opperen om concrete problemen in de samenleving aan te pakken. Zelf deed de partij ook enkele voorstellen, onder andere rond mobiliteit. Ramachi haalt het voorbeeld aan van de burgerbegroting in Antwerpen. Daar wordt nu al 10 procent van de begroting opzij gezet voor zulke initiatieven.

Meest opvallende punt uit het manifest: burgerinitiatieven moeten bepaalde overheidsfuncties aanvullen of zelfs overnemen, "in het bijzonder die van het sociale vangnet". "In plaats van ouderen in een rusthuis te steken, kunnen ze ook opgevangen worden door buren", verduidelijkt El Jafoufi. "Of ze kunnen een functie als buurtagent op zich nemen. Op die manier worden ouderen uit hun sociale isolement gehaald én kunnen we het overheidsbudget voor sociale zekerheid afslanken."

Geen witte konijnen

Opvallend is dat vooralsnog alle partijleden een migratieachtergrond kennen, maar dat de partij zich niet als migratiepartij wilt profileren. "We stappen niet mee in het idee dat mensen met een migratieachtergrond sowieso een nichepartij moeten oprichten", legt El Jafoufi uit. De partijleden zijn wel teleurgesteld in de traditionele partijen die mensen met een migratieachtergrond als witte konijnen gebruiken tijdens de lijstvorming. "Maar eenmaal de mandaten worden toegekend, worden we overgeslagen", klinkt het.

'We stappen niet mee in het idee dat mensen met een migratieachtergrond sowieso een nichepartij moeten oprichten'
Opiniemaker Khalid El Jafoufi

De partij richt zich dus tot alle Antwerpenaren, ongeacht hun afkomst. Er lopen nog gesprekken met potentiële kandidaten, ook van andere politieke partijen, van beide zijden van het politieke spectrum. D-SA mikt op de kiesdrempel van drie procent. "Toch hoog, voor zo'n onbekende partij", schat Dave Sinardet de kansen in.